Yüksek yüksek tepelere...

A -
A +

“Yüksek yüksek tepelere ev kurmasınlar
Aşrı aşrı memlekete kız vermesinler…”

 

 

 

Kına gecelerinde gelini ağlatmak için söylenen “Yüksek yüksek tepelere…” türküsünü bilmeyenimiz yoktur. Peki bu hüzünlü türkünün yürek burkan hikâyesini biliyor muydunuz?
Tekirdağ Malkara’nın köylerinden birinde Zeynep isimli çok güzel bir kız vardır. On altıya yeni bastığında Zeynep'i köylerindeki bir düğüne gelen Ali isimli bir genç görür ve çok beğenir. Köyüne döndüğünde hemen dünürcü gönderir. Babası uzaklara kızını vermek istemese de köyün ileri gelenleri araya girer; Zeynep'i Ali'ye verirler ve hemen düğünleri olur.
Zeynep'in gelin gittiği köy ile kendi köyü arası o zamanki imkânlarla üç gün üç gece mesafededir. Zeynep anne baba ve kardeşini tam 7 yıl göremez. Bu özlem Zeynep'in yüreğinde her gün biraz daha büyüyerek dayanılmaz bir hâl alır. Köyün büyük tepesinde bulunan evinin bahçesine çıkarak kendi köyüne doğru için için kendi yaktığı türküyü mırıldanır ve gözleri uzaklarda sıla özlemeni gidermeye çalışır.

 

“Annesinin bir tanesini hor görmesinler,
Uçan da kuşlara malum olsun ben annemi özledim.
Hem annemi hem babamı hem köyümü özledim…”

 

Kocası Zeynep'in özlemine pek aldırış etmez. Kaldı ki eski sevgisi de pek kalmadığından Zeynep'i horlamaya, eziyet etmeye başlar. Nihayetinde bu hasret ve horlanma Zeynep'i yataklara düşürür…

 

“Babamın bir atı olsa binse de gelse,
Annemin yelkeni olsa uçsa da gelse,
Kardeşlerim yolları bilse de gelse,
Uçan da kuşlara malum olsun ben annemi özledim,
Hem annemi hem babamı hem köyümü özledim...”

 

Gün geçtikçe hastalığı artan Zeynep'in düzelmesi için köyden gelip geçenler anasının babasının çağrılmasını ister. Başka çaresi kalmadığını anlayan kocası, kaynanasına ve kayınbabasına haber vermeye gider. Altı gün altı gece süren bir yolculuk sonrası köye ulaşan anne babası Zeynep'i yatakta bulurlar.
Perişan hâldedir... Hâlâ türküsünü mırıldanmaktadır. Anne ve babası türküyü söylemeye başladıklarında artık çevresindekiler de ağlamaya başlar.
Yataklara düşmüş Zeynep ailesi ile hasret gidermiştir ama ne yazık ki artık çok geç kalınmıştır. Zeynep iyileşecek sınırı geçmiştir, vefat eder… Türküsü o günden sonra dilden dile dolaşmaya devam eder.

Ninem diyor ki; Bazen kapı arkası bile gurbettir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.