İnsanoğlunun başına neler gelmiyor ki beyim!..

A -
A +

"Gençliğimde her yaz gelir, günlerce kalırdık burada. Çok memnun olmuş, unutulmaz hatıralar yaşamıştık..."

 

Tek tük karşılaştıklarım bizi görünce; işini gücünü bırakıp hemen ihtiyacımız olup olmadığını soruyor “Ay siz hoş sefalar getirmişsiniz! Bir hizmetimiz olur mu? Bari bir çorbamızı içseydiniz…” deyip evine davet ediyordu. Karşılaştığımız her insan bırakmıyor, elinden geleni yapıyordu. Gördüğüm samimiyet karşısında, kalpleri muhabbetle dolu insanlara hayranlığım daha da artmıştı.
Bu hissiyat ile gösterişten uzak, imar olmuş memleketi sevinçle dolaşırken o eskilerden kalmış olabileceğini tahmin ettiğim oldukça yaşlı birine rastladık, selâm verilip alındıktan sonra Tanju ona sordu:
- Gençliğimde her yaz gelir, günlerce kalırdık burada. Çok memnun olmuş, unutulmaz hatıralar yaşamıştık. Seneler belimizi büktü, hastalık, musibet derken istemeyerek bir müddet ayrı kaldık.
- İnsanoğlunun başına neler gelmiyor ki? Doğrudur Bey!
- Dahası var! Misafirperver, çalışkan, gülen gözlü, cömert, sıcak kalpli, hayırsever, dost canlısı, işinin ehli insanlar vardı. Onlara ne oldu?
- Ömrü yetenler ahirete hicret etti. Geriye kalanlar da aynı tempoda, aynı güzel hizmetlerine devam ediyorlar! Torunları bu hayırlı bayrak koşusunda geride kalmak istemiyor!
Güngörmüş, tecrübeli ihtiyar bir ara sustu. Aklına bir şeylerin gelmesini bekliyormuş gibi oyalandı. Kambur belini azıcık doğrulttu, kırış kırış yüzü huzur ve saadetle gerildi, yorgun gözleri eski bir ışıkla parıldadı, derin derin soludu, içten bir “ah” çekti sanki ciğerleri sökülecek gibi olmuştu. Yeni boyanmış taş duvara sırtını dayayıp kuvvet aldı. Sonra başını kaldırdı, yaş dolu gözlerle:
- O iyi kalpli, güler yüzlü misafirperver insanlar, o güzelim dadaşlar olmasaydı siz bir daha dönüp buraya gelebilir miydiniz? Evet eskiler doru taylara, yağız atlara bindiler, çekip gittiler ama yerlerine otomobillere binen çalışkan evlatlarını, torunlarını bıraktılar… Göl yerinden su hiç eksik olur mu bey?
- Öyle ya “Göl yerinden su eksik olmaz” derlerdi ecdadımız! Erzurumlu olmaktan memnun musun?
- Onu ne sen sor ne de ben söyleyeyim! Kara sevdalıya sevdadan bahsetmek yakışır mı?
- Ben soracağımı sordum! Sıra sende; söyle, çok merak ediyorum!
- Çok sebep var da ben en mühimini söyleyeyim!
- !!!
- İhlâslı olmanın ne demek olduğunu daha iyi anladık!
- Nasıl?!
- Eskiden her şeyi dedelerimizden gördüğümüz gibi yapardık, şimdiyse Allah rızası için yapıyoruz! Elhamdülillah kötülükleri beceremedik vesselâm!
- Öyle ya; ameller, niyete bağlı. Hikmet ehli zatlar buyuruyor: “Dinimizde esas olan niyettir. İşlerimizde güzel ve doğru niyet şarttır. Müminin niyeti, amelinden önce gelir.” İHLÂS VAR HER ŞEY VAR, İHLÂS YOKSA HİÇBİR ŞEY DE YOK, vesselâm!
DEVAMI YARIN

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.