BBC'den İngiliz sömürgesi haberi! Yağmalanan Asante altınlarının hikayesi

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
BBC'den İngiliz sömürgesi haberi! Yağmalanan Asante altınlarının hikayesi

Kültür - Sanat Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Merkezi İngiltere'de olan haber servisi BBC, "Asante altın eserleri: Gana, İngilizler tarafından yağmalanan 'taç mücevherlerinin' sergilenmesine seviniyor" başlığıyla İngilizlerin yağmaladıkları eserleri iade edilişini aktardı. Habere göre Ganalıların çok sevinmemesi gerekiyor. 150 yıldır sömürülen Asante Krallığı'nda neler olduğunu, kaçırılan altınları ve bölgenin kısa hikayesini araştırdık. İşte BBC'nin aktardıklarının perde arkası...

ALİ TÜFEKÇİ'NİN HABERİ - Asante Krallığı (Ashanti İmparatorluğu), Afrika'nın batısındaki devletlerden biriydi. 1680 ile 1896 yıllarında arasında, 3 asır boyunca bu krallığın hüküm sürdüğü bölgede zengin altın rezervlerine sahipti ve İngilizlerin ilgisini çekiyordu. 

Ülkeyi daima taciz eden sömürgeciler, altınların dışında ülkenin pek çok insanı köle olarak da satıyorlardı.

Asante güçleri ile Büyük Britanya İmparatorluğu 1800'lerin sonunda karşı karşıya geldi ve dört büyük savaştan sonra devlet yıkıldı.

BBC'den İngiliz sömürgesi haberi! Yağmalanan Asante altınlarının hikayesi - 1. Resim

Asante bayrağı, toprakları ve 1917 yılındaki Afrika İngiliz sömürgeleri

ALTIN TAHT SAVAŞI

Yıkımla birlikte Asante toprakları İngiliz sömürgelerinden biri haline geldi.  1900'lerin başında İngilizlere boyun eğen Asante'yi bir şey tekrar isyan ettirdi: mukaddes altın taht!

Her ne kadar mağlubiyeti kabul etseler de İngiliz sömürge valisi Frederick Hodgson halkı tahrik edecek bir şey yaptı. O da halkın mukaddes kabul ettiği altın tahtı talep etmesiydi. 

BBC'den İngiliz sömürgesi haberi! Yağmalanan Asante altınlarının hikayesi - 2. Resim

Hodgson, Asante şeflerini 28 Mart 1900'de Kumasi'de düzenlenen bir toplantıya çağırdı şöyle konuştu:

"Her kim olursa olsun, ülkedeki en büyük güç olan Kraliçe'ye hakkı olan tabureyi vermeyen adama ne yapmalıyım? Altın Tabure nerede? Neden şu anda Altın Taburede oturmuyorum? Ben bu ülkedeki en büyük gücün temsilcisiyim; neden beni bu sandalyeye mahkûm ettiniz? Neden benim Kumasi'ye gelmemi fırsat bilip Altın Tabureyi getirip oturmam için bana vermediniz?"

Şefler onu sessizce dinledikten sonra savaşa hazırlanmak için evlerine gittiler.

BBC'den İngiliz sömürgesi haberi! Yağmalanan Asante altınlarının hikayesi - 3. Resim

Krallığın da bir sembolü olan tahtı Asante halkı vermek istemedi zira bu tahtın göklerden geldiğine inanıyorlardı.

Tahtı saklayarak sömürge güçleriyle çarpışmaya başladılar. 1902'de başlayan bu mücadele 1920'li yıllara kadar devam etti. İngilizler 20 senede ancak tahtı bulabildiler ve onu burada bırakmaya razı oldular.

BBC'den İngiliz sömürgesi haberi! Yağmalanan Asante altınlarının hikayesi - 4. Resim

Altın tahta kral da dahil kimse oturmaz ve özel olarak saklanır. Ülkenin bayrağındaki sembol de bu tahttır.

İADE EDİLEN ASANTE ALTINLARI

Her ne akdar altın taht burada bırakılsa da geçtiğimiz asır müddetince hem altın rezervleri ve hem de asırlarca kendi imkanlarıyla ürettikleri eserler İngiliz sömürgeciler tarafından yağma edildi.

Asante'nin bulunduğu bölgede 3 devlet kuruldu. Büyük bir kısmında Gana, çok az bir kısmında ise Fildişi Sahili ile Togo yer alıyor.

BBC'den İngiliz sömürgesi haberi! Yağmalanan Asante altınlarının hikayesi - 5. Resim

Geçtiğimiz aylarda İngiliz sömürgecilerin 150 yıl önce yağmaladığı Asante Krallığı'na bazı altın eserlerin Gana'ya tekrar iade edileceği paylaşılmıştı. 

BBC'nin haberine göre eserler Gana'ya ulaştırıldı ve burada sergilenmeye başlandı.

32 parçadan oluşan eserleri görmek için insanlar Asante bölgesinin başşehri Kumasi'deki Manhyia Saray Müzesine akın etti.

BBC'den İngiliz sömürgesi haberi! Yağmalanan Asante altınlarının hikayesi - 6. Resim

Asante Kralı Otumfuo Osei Tutu II. "Bugün Asante için bir gün. Siyah Afrika kıtası için bir gün. Paylaştığımız ruh geri döndü" dedi. 

Aslında eserler Gana'ya sadece üç yıllığına ödünç verildi. Üç yıl sonra eserlerin İngiltere'ye götürülebilir veya bu süre uzatılabilir.

Sebebi ise anlaşmanın iki İngiliz müzesi - Victoria & Albert Müzesi (V&A) ve British Museum - ile Gana hükümeti arasında değil, Asante kralıyla olması. Eserlerden bazısının otoritenin bir sembolü olarak görülüyor ve seleflerinin ruhlarını taşıdığına inanılıyor.

Ancak krallık Gana'nın modern demokrasisinin bir parçası. Bu yüzden hükümetin müdahalesiyle tekrar müzeye iadesi mümkün. 

Düzenleyen:  - Kültür - Sanat
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...