Çin 2012 yılında gerçekleştirdiği 3 trilyon 870 milyar dolar tutarındaki dış ticaret hacmi ile Amerika'yı tahtından etti. Hem de ta 1945 yılından beri oturduğu tahtından. ABD'nin 2012 yılı dış ticareti 3 trilyon 820 milyar dolarda kaldı.
İşin esas vahim olan yanı ise Çin 231 milyar dolar ticaret açığı verirken; ABD'nin 728 milyar dolar açık vermiş olması. Kapitalist ekonominin dinamikleri değişiyor. Avrupa ülkelerinin Çin ile ticaretinin komşularıyla yapacağı ticareti geçeceği de bir başka gerçeği bu değişimin. Ki, bu da önümüzdeki senelerde Çin'in ekonomik büyüklükte de Amerika'yı geride bırakıp dünya lideri olacağı anlamına geliyor.
Sadece ticarette yaşanmıyor bu değişim; onu da söyleyeyim. Çin para biriminde de iddialı. Amerikan Doları malum bütün dünyanın kullandığı bir para birimi. Global para. Dünyanın 9 trilyon dolar civarındaki para rezervinin yüzde 60'ı Amerikan Doları. Geriye kalanı ise Euro, Sterlin ve diğer ülke paralarından oluşuyor. Bu 9 trilyon dolarlık rezervin 3 trilyon doları Çin'e ait.
Çin milliyetçi bir ülke. Yeme-içme konusunda dahi kendi restoranını tercih etmesiyle tanınır. Para konusunda ise fazlasıyla milliyetçi. Millî parası olan Renminbi'yi (Yuan) rezerv para yapmak için kolları sıvadı ve 2013'ü "Renminbi Yılı" ilan etti. Çin, Renminbi'yi 2015 yılında ihracatta en çok kullanılan üç para biriminden biri yapmayı hedefliyor. Çin şirketleri bu hedefi yakalamak için dış ticaret işlemlerini Renminbi (RMB) ile yapan muhataplarına yüzde 3 ya da daha fazla indirim sağlamaya başladı.
Türkiye geçen sene Çin'den 22 milyar dolar tutarında mal ithal etti. İhracatı ise 3 milyar dolar. Bu rakamın önümüzdeki senelerde daha da artacağı ve Türkiye'nin 2020 yılında Çin ile gerçekleştirdiği dış ticaretin Avrupa ile gerçekleştirdiğinden daha fazla olacağı tahmin ediliyor. Türkiye'nin bu gerçeği dikkate alması ve kendisini geleceğe hazırlaması lazım; bilhassa firmaların tabii.
Hong Kong and Shanghai Banking Corporation (HSBC) her ne kadar Londra merkezli ise de adından da anlaşılacağı gibi Hong Kong ve Şanghay kökenli global bir banka ve dünya devlerinden biri. Çin ile çevresindeki ülke şartlarını çok iyi biliyor yani. HSBC Türkiye Genel Müdürü Martin Spurling "Türk şirketlerinin bu avantajları iyi kullanması lazım" dedi. Bu sözün satır arasında verilen mesaj şu: "Çin yüzde 3 avantaj sağlıyor. HSBC ise Çin'in en büyük yabancı bankası. Bu iki avantajı kullanmayı ihmal etmeyin."
Çin parası Renminbi sadece iş adamı ve şirketlere avantaj sağlamıyor aslında. Yatırımcıya da fırsatlar sunuyor. Şayet Renminbi değerlenecekse, bu paraya yatırım yapan da kazanacak demektir. HSBC altı kıtada Renminbi ile iş yapan ilk banka özelliğinin yanında Çin'de bankalar arası Renminbi bono takası ve tahvil hizmeti de veriyor. Parasını değerlendirmek isteyenlerinin HSBC'yi izlemesinde fayda var.