Ekmeksiz ‘doğru beslenme' olmaz

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Ekmeksiz ‘doğru beslenme' olmaz

Sağlık Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Son yıllarda ortaya çıkan ve hızlı kilo verdirmeyi hedefleyen ekmeksiz diyetler popülerlik kazandı. Bu diyetlerin uzun dönemde daha hızlı kilo almaya sebep olduğunu söyleyen uzmanlar ayrıca ekmeksiz yapılan diyetin, başta beyin fonksyonları olmak üzere metabolizmayı zayıflattığı, kansızlığı arttırdığı, saç ve cilt problemlerin ortaya çıkardığı uyarısında bulunuyor

ZİYNETİ KOCABIYIK HABERİ- Kilo vermek istediğinizde çevrenizden en sık duyduğunuz cümlelerden biri ‘Ekmeği kes, zayıflarsın’ oluyor. Sağlıklı ve dengeli beslenmenin içinde ekmeğin mutlaka bulunması gerektiğini söyleyen uzmanlar “Son yıllarda diyetlerde ekmeksiz beslenme popülerlik kazandı ancak bu çok büyük bir yanlış. Ekmeksiz bir diyetle verilen kilolar, daha fazlasıyla geri alınır” uyarısında bulunuyor.

Ekmeksiz ‘doğru beslenme' olmaz - 1. Resim

Ekmeğin vücudun en önemli enerji kaynaklarından biri olduğunu aktaran İAÜ VM Medical Park Florya Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünden Diyetisyen Elif Akçeken “İnsan vücudunun enerji ihtiyacı üç temel besin grubunda sağlanır. Bunlar sırasıyla; karbonhidratlar, yağlar ve proteinlerdir. Genel olarak karbonhidratlar ve yağlar egzersiz sırasında temel yakıt olarak kullanılan enerji kaynaklarıdır. Bu sebeple ekmek tüketimini kestiğimizde metabolizmanın düzgün giden çalışmasını da bozmuş oluruz” dedi.

BEYİN FONKSİYONLARI YAVAŞLIYOR

Ekmeğin vücuda 2 büyük faydası bulunduğunu aktaran Dyt. Elif Akçeken “Birincisi kan şekerini dengelemesi, ikincisi ise sinir sistemi için çok gerekli olan vitaminlerin alımına katkıda bulunmasıdır” dedi. Çağımızın en önemli hastalığı olan unutkanlık probleminin, günlük beslenmede alınacak tedbirlerle yenilebileceğini ifade eden Akçeken, beynin yaşlanmasını yavaşlatmak için her öğünde en az 1 dilim ekmek tüketmek gerektiğini de vurguladı. Özellikle tam tahıllı ekmek tüketiminin beynin genç kalması için önemli bir besin olduğunu hatırlatan Akçeken, ekmek yemeden kalıcı kilo verilemediği gibi ekmeksiz diyetlerin beyin fonksiyonlarının yavaşlamasına sebep olduğunu anlattı.

Ekmeksiz ‘doğru beslenme' olmaz - 2. Resim

DİYETTE EKMEK, TATLININ YERİNE GEÇİYOR

Sağlıklı bir beslenme düzeninde veya diyet yaparken hiç ekmek yememek doğru bir beslenme alışkanlığı olmadığını hatırlatan Akçeken “Zayıfl amayı planlayan kişinin, beslenmesinden karbonhidrat grubunu yani çikolata, pasta, şeker ve diğer tatlıları tamamen çıkardığı için vücudun, özellikle de beynin ihtiyacı olan enerji gereksinimini ekmek grubuyla alarak sağlaması gerekiyor. Bu şekilde kan şekerinin dengeli bir şekilde değişimi sağlanıyor ve şiddetli açlık duygusu yaşanmıyor. Ayrıca sinir sistemi için gerekli olan vitaminler ekmeklerle alınmış oluyor” açıklamasını yaptı.

SAĞLIKLI BİR KİLO KAYBI OLMAYACAKTIR

Akçeken şu uyarıları da yapıyor: Zayıflamada esas olan, günlük alınan enerjinin harcanan enerjiden az olmasıdır. Aldığımız enerji az olduğunda vücut ihtiyacı olan enerjiyi vücuttaki yağları yakarak sağlıyor ve sonuçta da zayıflama gerçekleşiyor. Günlük beslenmemizde ekmeği hiç yemediğimizde alınan enerji bir miktar azaldığı için belli bir kilo kaybı sağlayacaktır, fakat bu kilo kaybı sağlıklı bir kilo kaybı olmayacaktır.

SAĞLIKLI BİRİ, GÜNDE 6-8 DİLİM TÜKETEBİLİR 

Ekmek tüketiminin miktarı kişinin kilosuna, cinsiyetine veya çalışma temposuna göre değişkenlik gösterebiliyor. Sağlıklı bir insanın her öğünde ortalama ikişer dilim ekmek tüketebilir. Gün içinde bir kişi en az 6-8 dilim tüketebilir.

BEYAZ MI TAM BUĞDAY MI? 

Sağlıklı ve düzenli bir beslenmede tam buğday ekmeği, çavdar ekmeği veya kepekli ekmek tercih edilmelidir. Özellikle kronik hastalığı (diyabet, tansiyon, kalp) olan kişilerin, kabızlık çekenlerin posaya fazla ihtiyaçları olduğu için beyaz ekmek yerine diğerlerini tercih etmeleri daha sağlıklı olacaktır. 

Ekmeksiz ‘doğru beslenme' olmaz - 3. Resim

KİMLER EKMEĞİ TAMAMEN KESMELİ? 

Çölyak hastalığında unda bulunan glüten sindirim sistemini olumsuz etkilediği için hiç tüketilmesi gerekiyor. Bunun alternatifi  glütensiz unla yapılmış veya mısır ekmekleri tercih edebilir.

DİYABET HASTALARI EKMEK YİYEBİLİR Mİ?

Hipoglisemi veya diyabet hastalarının ekmeği tamamen bırakması doğru değildir. Kişi enerji ihtiyacını kompleks karbonhidratlardan sağlamalıdır, ki onlardan biri de ekmektir. Fakat ekmeğin, beyaz olanını değil kan şekerini daha yavaş yükselten tam buğday veya çavdar tarzı ekmekleri tercih etmeleri gerekiyor.

HANGİ VİTAMİN VE MİNERALLER VAR?

Ekmekte, eksikliği cilt hastalıkları ve saç derisinde birtakım hastalıklara neden olan B vitamini bulunmaktadır. Ayrıca kepekli unlardan yapılan ekmeklerde bulunan tiamin vitamini, niasin ve folat gibi mineraller bulunmaktadır. Tam buğday unu ile yapılan ekmeklerde de bol miktarda demir bulunur. Tamamen ekmeksiz beslenmede demir depoları azalır, saç ve cilt hastalıkları görülme riski artar.

Düzenleyen:  - Sağlık
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...