Mide yanmasını ihmal etmeyin, sağlıklı beslenme ile şikayetleri azaltabilirsiniz

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Mide yanmasını ihmal etmeyin, sağlıklı beslenme ile şikayetleri azaltabilirsiniz

SAĞLIK Haberleri

Ağızda acı bir tat hissedilmesi, hazımsızlık, midede yanma ve ekşime hissiyle ortaya çıkan reflü şikayetlerini doğru beslenme ile azaltmak mümkün. Peki, ama nasıl? Dikkat edilmezse reflünün birçok sağlık problemine yol açabileceğini belirten Uzman Diyetisyen Hasan Fatih Akgöz bu hastalığın masa başı çalışan, düşük fiziksel aktivite yapan bireylerde daha çok görüldüğünün altını çizdi, reflüden korunmak için öneriler sundu.

Midede şişkinlik hissi, yutma zorluğu, öksürük veya yemekten sonra eğilme/yatma sonucu mide asit içeriğinin ağıza gelmesi ile kendini belli eden reflü, en sık karşılaşılan toplum sağlığı sorunlarından biri... Görülme sıklığı her geçen gün artan bu hastalık günlük yaşamı da etkiliyor. Reflünün beslenme ile ortadan kalkabileceğini belirten Uzman Diyetisyen Arş. Gör. Hasan Fatih Akgöz, konuyla ilgili önemli bilgiler paylaştı.

Uzman Diyetisyen Akgöz, “Yüksek yağlı besinler, baharatlı besinler, asitli yiyecek ve içecekler, şeker içeriği ve tuz içeriği yüksek besinler tüketmek reflü oluşumunu artırıyor. Bu besinlerin sıklıkla tüketiminin yanı sıra sigara-alkol tüketenlerde ve masa başı çalışan düşük fiziksel aktiviteli bireylerde de reflü görülebilmektedir” şeklinde konuştu.

REFLÜDEN KORUNMAK İÇİN 7 BESLENME ÖNERİSİ

Genellikle yağlı ve karbonhidrat ağırlıklı olarak beslenen bireylerde bir süre sonra obezite görülme oranı da artıyor. Obezite karın içi basıncı artırıyor. Böylece mide ile yemek borusu arasında yer alan mekanizmanın bozulduğunu, sonuç olarak yanma ve mide asit içeriğinin ağıza gelmesi durumu yaşandığını belirten Diyetisyen Hasan Fatih Akgöz, reflüden korunmak için 7 beslenme önerisi sundu:

- Öğünler hızlı tüketilmemeli, çok sıcak ya da çok soğuk besinlerden uzak durulmalıdır.

-Yemekten hemen sonra uyunmamalı, uyku vaktinden 2-3 saat önce besin tüketimi bırakılmalıdır.

-Yağ ve karbonhidrattan zengin besinlerin ağırlıklı olarak yer aldığı bir diyet yerine yağ içeriği düşük, lif içeriği yüksek ve protein içeriği zengin besinlerin yer aldığı dengeli bir diyet tercih edilmelidir.

-Margarin, tereyağı, mayonez, krema, kaymak gibi yağlı besinlerden kaçınılmalıdır.

-Aşırı yağlı kızartmalar, kavurma, fermente et ürünleri (sucuk, sosis) ve sakatat ürünlerinden uzak durulmalıdır.

-Yemek borusunu tahriş edebilecek; baharatlar, domates, soğan, sarımsak, turşu, turunçgiller gibi besinler ile kolalı ve karbonatlı içeceklerin tüketimi minimal seviyede olmalıdır. Çay, kahve tüketimine dikkat edilmelidir.

-Su tüketimine önem verilmeli, gün içerisinde sık aralıklarda su tüketmek reflü şikâyetlerine karşı olumlu bir etkiye sahiptir.

İhlas Haber Ajansı

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...