Gençler arasında hızla yayılıyor: Vegan beslenme sağlığı tehdit ediyor

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Gençler arasında hızla yayılıyor: Vegan beslenme sağlığı tehdit ediyor

Sağlık Haberleri

Sosyal medya fenomeninin ölümüne yol açan vegan beslenme şeklinin vücudu nasıl tahrip ettiğini uzmanlar anlattı. Özellikle çocukların ve gençlerin besin tercihlerine sosyal medyanın yön verdiğine dikkat çeken uzmanlar, vegan beslenmenin sosyal medya etkisiyle yaygınlaştığını bildiriyor.

ESMA ALTIN'IN HABERİ - Vegan beslenme savunucusu sosyal medya fenomeni 39 yaşındaki Zhanna Samsonova’nın, bir süredir sadece egzotik meyve diyetiyle beslenmesi sonucu ölmesi, son dönemde özellikle sosyal medyanın da etkisiyle gençler arasında trend hâline gelen vegan beslenmeyi tartışmaya açtı.

Sosyal medyanın özellikle çocuklar ve gençlerin besin tercihlerine de yön verdiğine dikkat çeken uzmanlar, ağırlıklı olarak bitki kaynaklı besinlerin tüketildiği ve hayvan kaynaklı (süt, yoğurt, peynir, et, yumurta vb.) besinlerin kısıtlandığı bir beslenme şekli olan vegan beslenmenin de sosyal medya etkisiyle yaygınlaştığını bildiriyor.

"BEBEK GELİŞİMİNDE YETERSİZLİK VE ANEMİ RİSKİ...

Yetersiz vitamin ve mineral alımının, birçok hastalığı da beraberinde getirdiğini söyleyen beslenme ve diyet uzmanı Elvan Odabaşı “Eğer kişi bütün hayvansal kaynaklı besinleri beslenmesinden planlı olmadan çıkarırsa protein, kalsiyum, D vitamini, B12 vitamini, demir, Omega 3 gibi besin ögelerinin yetersizliğiyle karşılaşabilir. Kadınlarda, özellikle menopoz döneminden sonra kas-iskelet problemleri ve kemik erimesine yol açabilir. Gebelerde, bebek gelişiminde yetersizlik ve anemi riski doğabilir. Yaşlılarda ise kemik erimesi, sarkopeni (kas erimesi) riski ve zihin ile ilgili problemler ortaya çıkabilir.  Vegan beslenme sebebiyle yaşanacak vitamin ve mineral yetersizlikleri, aynı zamanda bağışıklık sistemini de olumsuz yönde etkiliyor” dedi.

Son yıllarda vegan beslenen bebek ve çocuk oranlarındaki artışa da dikkat çeken Odabaşı “Besin ögelerinin yetersiz alınması, çocuklarda büyüme ve gelişme geriliği, yetersiz fiziksel, zihinsel gelişim ve düşük bağışıklık sistemi ile karşımıza çıkabilir. Yine bitki bazlı içeceklerin, 12 ila 24 aylık çocuklarda inek sütünün besleyici kalitesinin yerini tam olarak dolduramayacağı da bir gerçek” diye konuştu.

Düzenleyen:  - Sağlık
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...