Yedikleriniz kısırlığa yol açabilir! Akdeniz tipi beslenme ile anne baba olun

- Güncelleme:
Yedikleriniz kısırlığa yol açabilir! Akdeniz tipi beslenme ile anne baba olun

Türkiye Cumartesi Haberleri

Yapılan çalışmalar, doğru beslenmenin doğurganlığa etkisinin yüzde 25 olduğunu ortaya koyuyor. Hamileliğin sağlıklı devam etmesi için de bazı yiyecekleri kesinlikle tüketmemek gerekiyor.

ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ

Doğal yollarla anne baba olamayanların sayısı giderek artıyor. Toplumsal çalışmalar 2000’li yılların öncesinde yüzde bir olarak ifade edilen kısırlık oranları bugün neredeyse yüzde 20’lere ulaşmış durumda. Günümüzde kadın ve erkek kısırlığına sebep olan çok sayıda unsur var. Bunların bir kısmı değiştirilemez sebeplerken, bir kısmı ise hayat tarzı değişiklikleri ile üstesinden gelinebilecek engeller. Bunlardan biri de sağlıklı beslenme. 

Annesinin zorlu doğum hikâyelerinden etkilenip, kadın doğum uzmanı olan Prof. Dr. Gökalp Öner bugüne kadar yüzlerce çiftin anne baba olmasında rol oynadı. Bu konuda çok sayıda çiftin zorluk yaşadığına şahitlik eden Prof. Dr. Öner, hastalarının bebek sahibi olma yolculuğunda onlara daha fazla destek verebilmek için bir kitap yazdı. ‘Bilimle Yoğurduk Lezzetle Pişirdik’ sloganıyla yola çıktığı ‘Bu Tariflerle Gebe Kalınır’ isimli kitabı için yüzlerce besini inceleyen ve klinik pratiğinde tecrübe etti. Elde ettiği sonuçları kitabında toplayan Prof. Dr. Öner’e, çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin nasıl beslenmesi gerektiğini, anne adaylarının sağlıklı bir hamilelik geçirmesi için neleri tüketmemesi gerektiğini sorduk. 

> Beslenme şeklinin doğurganlığa etkisi ile ilgili çalışmalar var mı? 

Beslenmenin doğurganlığa etkisi ile ilgili çalışmalar var; yaklaşık yüzde 20-25 oranında etkiliyor.

BÜYÜK BALIKLARI YEMEYİN

> Gebe kalmak isteyen kişilerin tüketmemesi gereken besinler hangileri? 

Trans yağlar, paketli ürünler çünkü paketli ürünlerin içerisinde bisfenol adlı madde var, bu da hem yumurta hem sperm kalitesini olumsuz etkiliyor, bunun dışında asitli içecekler asla tüketilmemeli. Tüketilmemesi gereken besinlerin başında 350 gramdan büyük balıklar geliyor. Çünkü büyük balıklarda cıva bulunuyor. Çiğ et ve et ürünleri kesinlikle tüketilmemeli; içinde toksoplasma olabilir ve bebeği olumsuz etkiler. Pastörize olmayan süt ve süt ürünlerinde brucella var ve kesinlikle tüketilmemeli. Çiğ yumurta ve çiğ yumurta içeren mayonez ve ıslak kekte de salmonella mikrobu olduğundan gebelikte tavsiye etmiyoruz. Beslenme şekli üremeye etkisi kadar oluşacak gebeliğin de sağlıklı ilerlemesine yüzde yüz etkilidir. Çünkü vitamin eksiklikleri sağlıklı gebeliğin hem oluşumunda hem de sağlıklı devam etmesinde olumsuz etkilemektedir. Daha çok doğal yiyecekler tüketmelerini öneriyoruz.

MENEMEN SÜRPRİZİ

> Tüketilmemesi gereken besinler nelerdir? 

‘Bu tariflerle gebe kalınır’ isimli kitabım için bu konudaki bin 100 makaleyi taradık. Bu makalelerde sağlıklı gebelik için ‘nasıl beslenmeliyiz’i araştırdık. Hem kadınların, hem de erkeklerin neler tüketmesi gerektiğini, bilimle yoğurduk lezzetle pişirdik. Özelikle kolay, herkesin ulaşabileceği, pahalı olmayan tarifler hazırladık. Bu tariflerde mesela menemen var. Menemenin içerisinde özellikle A vitamini, betakaroten var. Avokado çok iyi bir antioksidan. Sağlıklı gebelik için önemsediğimiz bir besin maddesi. Akdeniz ülkesinde olduğumuz için Akdeniz usulü beslenmeye önem verdik. Enerji toplarımız içerisinde fındık, ceviz, badem var. Aynı zamanda çok ilginç, biz araştırmalarımızda baktık ki, Van bölgesinin özel bir otlu peyniri var. Bu otların sağlıklı gebelik için çok önemli antioksidan etkileri olduğunu gördük. Bunları da tarifimize ekledik. 

> Sigara ve alkol tüketimi çocuk sahibi olma olasılığını ne kadar düşürüyor?

Gebelikte ve gebelik planlamadan en az 3 ay öncesinde sigara ve alkol kesinlikle yasak. Çünkü sigara hem sperm kalitesini, hem yumurta kalitesini bozuyor. Alkol tüketimi ise çocuk sahibi olduktan sonra bebeğin zeka seviyesini olumsuz etkiliyor o yüzden o da yasak.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...