Alevi kanaat önderleri: CHP elini üzerimizden çeksin

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Alevi kanaat önderleri: CHP elini üzerimizden çeksin

Gündem Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Hükûmetin Alevi açılımından rahatsız olan CHP, 2022 yılında Kültür Bakanlığı bünyesinde kurulan Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı'nı kapattırmak için Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurmuştu. Cemevleri ve Alevi kurumlara bir dizi imtiyazlar tanıyan süreci baltalamak isteyen CHP, kapatma davasında ısrar ediyor.

YILMAZ BİLGEN'İN HABERİ - Gazetemize konuşan Alevi kanaat önderleri, iptal başvurusuna tepki göstererek eski CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun verdiği sözlere rağmen yapılan başvuruyu ihanet olarak nitelendirdi, yeni Genel Başkan Özgür Özel yönetiminin de aynı hataya devam ettiğini söyledi. Alevi kanaat önderleri, "CHP yıllardır Aleviler üzerinden siyasi rant devşiriyordu. Şimdi yeni ve olumlu bir süreç başladı. Kendilerinin yapamadığını Erdoğan gerçekleştirdi diye sabote ediyorlar" şeklinde görüş belirtti.

İSTİSMAR ALANLARI DARALDI

Dede Garkın Ocağı Dedesi Hüseyin Dedekargınoğlu, ‘Ali’siz Alevilik fitnesine dikkat çekerek şunları söyledi:
"Yıllardır Aleviliği arka bahçesi olarak görenlerin istismar alanları daraldı. Biz bu açılımı son 500 yılın en önemli devrimi olarak görüyoruz. Yıllardır Alevileri oy deposu olarak görenlerin Anayasa Mahkemesi’ne iptal için başvurusu yapması çok önemli. Bunu yapanlar ne yaptığını bilmiyor. Alevi toplumu, uzun yıllardır böyle bir kurumun inşası için mücadele veriyor. Kurulan Başkanlık bu kapsamda olacakların en iyisi.

ERDOĞAN’DAN BAŞKASI YAPAMAZDI

Tüm siyasi mülahazalardan uzak bir değerlendirme yapmak gerekirse bizim büyük bir devrim olarak gördüğümüz Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’nı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan başka kimse yapamazdı. Verilen tepkiler de zaten madem biz yapamadık Erdoğan’ın başarısını da itibarsızlaştıralım hazımsızlığından öte anlam taşımıyor. Devlet aklı devreye girdi ve Alevilere sahip çıktı. Değerini bilmek zorundayız.
Alevilik ancak Allah-Muhammed-Ali değer denklemi ile açıklanabilir bir inançtır. İslam’ın dışında bir boyutu da yok. Ancak Aleviliği oy deposu olarak gören ve Ali’siz Aleviliği yaymaya çalışanlar bu inancın mahiyetini bilmez, anlamaz. Aleviliği kültür unsuru olarak görmek hatadır. Alevileri sadece saz çalıp türkü söyleyen ya da Semah dönen topluluk olarak görenler Aleviliğe zarar veriyor."

OYUNUN PARÇASI OLMAYIZ

Aleviler üzerinde 30 yılı aşkın süredir kirli bir senaryonun uygulanmak istediği tespitinde bulunan Horasan Erenleri Dernekler Federasyonu Genel Sekreteri Ali Rıza Özkan’a göre ise Sivas, Maraş, Gazi ve benzeri olaylar da bu planın birer parçası.

CHP ve HDP’nin bu süreçte üstlendiği role dikkat çeken Horasan Erenleri Dernekler Federasyonu Genel Sekreteri Ali Rıza Özkan "Emperyal güçler Alevileri çok açık bir biçimde PKK çizgisine itiyor. Özellikle Batılı istihbarat örgütlerinin yönettiği bu süreç epey bir zamandır işliyor. Alevilikle hiçbir bağı-ilgisi olmamasına rağmen devşirdikleri bazı isimleri vitrinde tutarak dışarıda yapılan planları Alevilere mal etmeye çalışıyorlar. Rolleri paylaşmışlar. Bu noktada CHP-DEM arasında bir rol paylaşımı da var. Tarihte ilk defa bağımsız bir Alevi kurum teşekkül etti. Ancak CHP bunu kapattırmaya çalışıyor. Veli Ağbaba ve Tuncay Özkan gibi isimler iktidara geldiklerinde Başkanlığı kapattıracaklarını her fırsatta söylüyor. Biz bir anlamda birbirimizi anlama sürecine girdik. Bu her açıdan ülke için çok kıymetli. Oysa diğer tarafta hiçbir inanç öğesi taşımayan, bölücülerle saf tutan Alevilik dizayn edilmeye çalışılıyor. Bizi küresel planların parçası yapmaya çalışıyorlar. AK Parti Hükûmeti 2022 yılında yapılan değişiklikle Alevi anlayışa resmi statü kazandırdı. Cemevleri’nin konumu değişti. Bu gelişmeler CHP kanadını rahatsız etmiş olacak ki ‘’Laiklik’’ gerekçesi ile kapatma talebinde bulundular. Aslında bunların istediği hiçbir dini kurum ya da kuruluşun olmaması. Yıllardır 'Diyanet kaldırılsın' diyenlerin şimdi de Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Diyanet’e bağlansın ısrarı ne kadar tutarlı? Yıllar önce verdikleri söze rağmen kapatma davası açan son dönem yeni bir hamle daha yaptı. Aralarında Anadolu Alevi Canlar Federasyonu (AACF), Alevi Vakıflar Federasyonu (AVF), Tahtacı Dernekleri Federasyonu (TADEFE) ve Alevi Düşünce Ocağı Derneği (ADO) gibi bazı kurumlardan davaya destek amaçlı rapor talebinde bulundular. Biz bu inadın sebebini gerçekten merak ediyoruz. Alevilerin kazanımı CHP’yi neden bu kadar rahatsız ediyor bilmek istiyoruz” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

Düzenleyen:  - Gündem
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...