Şili'de 2 saatte 160 deprem! Patlamaya karşı alarm verildi

Şili'de Arjantin sınırında yer alan Laguna del Maule bölgesinde 2 saat içerisinde 160 deprem meydana geldi. Bölgenin volkanik saha olması nedeniyle, olası bir patlama durumuna karşı yetkililer alarm durumuna geçti.
Şili'nin merkezindeki Laguna del Maule volkanik sahasında, yalnızca iki saatlik bir süre içinde 160 deprem meydana gelmesi, yetkilileri alarma geçirdi.
Bu hafta başında, bölgeyi etkileyen iki saatlik bir süre boyunca 160 deprem kaydedildi ve bu durum, volkanik kompleksin aktif doğasını açıkça hatırlattı.
DEPREMLER SONRASI VOLKANİK AKTİVİTE KORKUSU
Arjantin sınırına yakın olan Laguna del Maule, Şili'nin başkenti Santiago'nun yaklaşık 300 km güneyinde yer alıyor. 500 kilometrekarelik bir alanı kaplayan bu kompleks, çok sayıda volkanik kubbe, koni, lav akıntısı ve tahminen 130 gaz çıkışı ile geniş bir volkanik peyzajdan oluşuyor.
Ancak, Şili Ulusal Jeoloji ve Madencilik Servisi (Sernageomin), tehlike olmadığı anlamına gelen yeşil uyarı seviyesini koruyor. Ayrıca depremler düşük büyüklükteydi.
PATLAMANIN ZAMANINI BİLMEK İMKANSIZ
Son deprem yoğunluğu, volkanın altında süregelen aktiviteyi gözler önüne seriyor. Şili Üniversitesi'nden Jeolog ve Profesör Ayaz Alam, "Bunlar volkanın aktif olduğunun, içinde magma bulunduğunun ve içindeki maddelerin hareket ettiğinin işaretleridir, bu da gelecekte orta büyüklükte bir olaya yol açabilir" dedi.
Ancak, Alam, olası bir patlamanın zamanını tahmin etmenin hala imkansız olduğunu belirtti.
Alam, depremlerin düşük büyüklükte olmasının, fay hatlarında meydana gelen depremlerden farklı olduğunu belirtti. Volkanik sismik aktivite, tektonik plakaların çarpışmasından değil, magmanın hareketinden kaynaklanıyor.
Şili afet ajansı Senapred, potansiyel acil durumlara hazırlıklı olmak adına bölgesel otoritelerle sürekli işbirliği yapma taahhüdünü yineledi.
"TÜM BÖLGEYE YAYILMIŞTIR"
Depremler sırasında kaydedilen en büyük sarsıntı 2.1 büyüklüğündeydi, ancak nispeten genç olan volkanik saha, son yıllarda bir dizi aktivite belirtisi gösterdi.
Şili Üniversitesi'nden jeofizikçi ve volkanolog Daniel Diaz, bölgenin oldukça benzersiz olduğunu, çünkü burada tek bir volkanik yapı yerine, göl çevresinde son 2 bin yıl içinde oluşmuş bir dizi volkanik yapı bulunduğunu söyledi.
Diaz, "Bu volkanik sistem oldukça yeni ve dolayısıyla burada bir aktivite olmasını bekliyoruz" dedi. "Ancak bu aktivite, tek bir yapıda ya da konide yoğunlaşmamış, Laguna del Maule çevresindeki tüm bölgeye yayılmıştır."
Laguna del Maule, akademisyenler ve uzmanlar tarafından Güney And Volkanik kuşağındaki en tehlikeli volkanlardan biri olarak kabul ediliyor ve Arjantin'in üçüncü en tehlikeli volkanıdır.