Suriye için dudak uçuklatan taahhüt: Türkiye'nin de dahil olduğu ev sahiplerine 750 milyon euro verilecek

Avrupa Birliği, Suriye'ye geçiş sürecinin başarıya ulaşmasını sağlamaya yönelik ihtiyaçların karşılanması için toplam 6,3 milyar avroluk taahhütte bulunuldu. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Suriye ekonomisinin 800 milyar dolarlık bir kayıp yaşadığını belirterek uluslararası toplumu ülkenin geleceğine yatırım yapmaya çağırdı.
Avrupa Birliği (AB) tarafından düzenlenen Suriye konulu 9. Brüksel Konferansı'nda ülkedeki geçiş sürecinin başarıya ulaşmasını sağlamaya yönelik ihtiyaçların karşılanması için toplam 6,3 milyar avroluk taahhütte bulunuldu.
AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Brüksel’de düzenlenen 9. Uluslararası Suriye Destek Konferansı’nda yaptığı açıklamada, bu yardımın hem Suriye içindeki hem de bölgedeki Suriyelileri kapsadığını belirtti.
"SURİYE'YE YATIRIM YAPILMALI"
Von der Leyen, Suriye’de şehirlerin yeniden inşa edilmesi ve ekonominin canlandırılması gerektiğini vurgulayarak, enerji, ulaştırma ve finansal işlemler gibi kilit sektörlerde uygulanan yaptırımların askıya alındığını hatırlattı. AB’nin gerekli yatırımları çekmek için daha fazla adım atmaya hazır olduğunu ifade etti.
AB Komisyonu Başkanı, ayrıca Suriye’de azınlıkların korunması ve kapsayıcı bir hükümet kurulması yönündeki taahhütlerin uzlaşma için hayati öneme sahip olduğunu belirtti.
AB'DEN EV SAHİBİ ÜLKELERE DESTEK
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas ise 2025 yılı için Suriye’deki insanlara ve Lübnan, Ürdün ve Irak'taki Suriyeli göçmenler ile ev sahibi topluluklara yönelik 720 milyon euro tahsis edileceğini açıkladı.
Türkiye’deki Suriyeli göçmenler ve kırılgan ev sahibi topluluklar için ise 750 milyon euro taahhüt ettiklerini belirten Kallas, Suriye'deki kimyasal silahların denetlenmesi için Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’ne (OPCW) 4 milyon euroluk destek sağlayacaklarını duyurdu.
Suriye’nin kıyı bölgelerinde yaşanan son şiddet olaylarına da değinen Kallas, sivillerin hedef alındığı saldırıları kınadı ve bunların hızlı ve kararlı bir şekilde ele alınması gerektiğini söyledi. Suriye'deki geçiş sürecini sabote etmeye çalışan aktörler arasında DAEŞ, Esad yanlıları, Rusya ve İran’ın bulunduğunu dile getirdi.
BM VE DİĞER ÜLKELERDEN AÇIKLAMALAR
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Suriye ekonomisinin 800 milyar dolarlık bir kayıp yaşadığını belirterek uluslararası toplumu ülkenin geleceğine yatırım yapmaya çağırdı. BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi ise Suriyeli mültecilerin güvenli ve yasal statülerini kaybetmeden evlerine dönebilmeleri gerektiğini vurguladı.
İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, Brüksel Konferansı’na katılan Suriye Dışişleri Bakanı Asaad Al-Shaibani ile Roma’da bir araya geleceğini ve barışçıl, kapsayıcı bir siyasi sürecin desteklenmesi için çalışacaklarını açıkladı.
Romanya Dışişleri Bakanı Emil Hurezeanu da Shaibani ile görüştüğünü ve Suriye’nin egemenliği, bağımsızlığı ve toprak bütünlüğüne destek verdiklerini ifade etti.
AB, 2017 yılından bu yana her yıl düzenlenen bağış konferansları aracılığıyla Suriye’deki savaş mağdurlarına ve mültecilere ev sahipliği yapan ülkelere mali destek sağlamaktadır.