AB, İsrail ile diyaloğu askıya almayı reddetti

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
- Güncelleme:
AB, İsrail ile diyaloğu askıya almayı reddetti
Dünya Haberleri  / İhlas Haber Ajansı

Brüksel'de toplanan AB dışişleri bakanları, İsrail ile siyasi diyaloğun sonlandırılması konusunda uzlaşma sağlayamadı.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, katıldığı son Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın ardından basın toplantısı düzenledi. Borrel yaptığı açıklamada Avrupa Birliği'nin (AB), İsrail'in Gazze Şeridi'nde işlediği soykırım iddialarına yönelik artan eleştirilere rağmen, siyasi diyaloğu askıya alma kararını reddettiğini bildirdi. 

AB İSRAİL'E DESTEĞİNİ SÜRDÜRMEYE DEVAM EDİYOR

Ancak Avusturya, Çekya, Macaristan, Hollanda ve Almanya gibi ülkelerin desteği sağlanamadı.

BORRELL’İN ÖNERİSİ GÜNDEME OTURDU

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, İsrail’in Gazze’deki operasyonlarında insan hakları ve uluslararası hukukun ihlal edildiğine dair analizlere dayanarak, düzenli siyasi diyaloğun askıya alınmasını geçtiğimiz hafta üye devletlere önermişti.

Borrell, 15 Kasım’da yayımladığı blog yazısında, Gazze'deki insani krizin giderek derinleştiğine dikkat çekerek, durumun 'kelimelerle ifade edilemeyecek' bir hale geldiğini ifade etti. Yazısında Gazze'nin kuzeyindeki yıkımı 'kıyameti andıran görüntüler' olarak nitelendiren Borrell, 'Kuzey Gazze'de etnik temizlik' ifadesini kullandı.

AB, İsrail ile diyaloğu askıya almayı reddetti - 1. Resim

7 EKİM’DEN BU YANA 182 BASIN MENSUBU HAYATINI KAYBETTİ

Borrell, Gazze'de yaşananların buzdağının görünen kısmı olduğunu belirterek, bir yılı aşkın süredir bölgeye gazeteci ve uluslararası gözlemcilerin giremediğine dikkat çekti. Şimdiye kadar 130’dan fazla gazetecinin öldürüldüğünü vurgulayan Borrell, yaşananları 'demokratik bir devlet tarafından uygulanan en uzun bilgi karartması' olarak değerlendirdi.

AB, İsrail ile diyaloğu askıya almayı reddetti - 2. Resim

AB İÇİNDE İSRAİL KONUSUNDA DERİN AYRILIKLAR

AB ile İsrail arasında 2000 yılında yürürlüğe giren Ortaklık Anlaşması, ilişkilerin insan hakları ve demokratik ilkeler temelinde şekillendiğini öngörüyor. İspanya ve İrlanda, anlaşmanın yeniden değerlendirilmesi gerektiğini savunsa da, AB üyeleri arasında bu konuda bir uzlaşıya varılamadı.

Ortaklık Anlaşması, yalnızca siyasi diyaloğu değil, aynı zamanda sanayi, enerji, ulaşım ve turizm gibi alanlarda ekonomik iş birliğini de kapsıyor ve tartışmaları daha karmaşık bir hale getiriyor.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...