AB ve NATO Grönland konusunda sessizlik yemini etti

ABD Başkanı Donald Trump’ın Danimarka’nın özerk bölgesi Grönland’ı “alacağını” tekrar dile getirmesi ve Danimarka’yı gümrük vergileriyle tehdit etmesi, Avrupa ve NATO’da gergin bir sessizliğe yol açtı.
DIŞ HABERLER—Financial Times'ın haberine göre Danimarka'nın kilit müttefiklerinden Donald Trump'ın Kuzey Kutbu adasını ele geçirme tehditlerine tepki göstermemelerini istemesinin ardından AB ve NATO Grönland konusunda sessizlik yemini etti.
Dört yetkilinin NATO ve AB ile yakın koordinasyon içinde olduğunu söylediği Kopenhag'ın Trump'la kamuoyu önünde karşı karşıya gelmekten kaçınma stratejisi, ABD müttefiklerinin ABD Başkanı'nın hırçın diplomasisiyle nasıl baş edecekleri konusunda yaşadıkları karmaşanın altını çiziyor.
Kopenhag’ın müttefiklerinden kamuoyu önünde tepki vermekten kaçınmalarını istemesi üzerine, Avrupa ve NATO liderleri diplomatik bir kriz çıkmasını engellemek için düşük profilli bir strateji izliyor.
Grönland, stratejik konumu ve Kuzey Kutbu’ndaki doğal kaynaklarıyla jeopolitik bir odak noktası haline gelirken, Trump’ın açıklamaları Danimarka’yı zor durumda bıraktı. Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen’in Norveç, İsveç ve Finlandiya liderleriyle yaptığı toplantıda bu konu gündeme geldi, ancak toplantıdan sonra ortak bir bildiri yayımlanmadı.
TRUMP'IN KORKU STRATEJİSİ İŞE YARIYOR
AB ve NATO yetkilileri, ulusal egemenlik ve toprak bütünlüğüne verdikleri desteği vurgularken, Trump’a doğrudan meydan okumanın “krizi tırmandırma riski” taşıdığını belirtti. NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Trump’ın sık sık haklı çıktığını ve onunla diyalog kurulması gerektiğini savunarak, “Bu mesele Grönland’ın kimin kontrolünde olduğuyla değil, Kuzey Kutbu’nun güvenliğiyle ilgili” dedi.
Arka planda ise AB ve Danimarka, Grönland ile enerji ve hammadde çıkarımı konusundaki iş birliğini güçlendirmek için perde arkasında görüşmeler yürütüyor. Ancak yetkililer, Trump’ın açıklamalarına tepki verir gibi görünmekten kaçınıyor.
Yeni kriz döneminde Avrupa’nın ve NATO’nun Trump’ın tehditlerine karşı ne kadar etkili bir cevap verebileceği sorusu gündemde. Eski Danimarka bakanlarından Rasmus Jarlov, “Sözlü tartışmalardan kaçınmak doğru bir strateji, ancak Avrupa bir kriz durumunda birlikte hareket etmelidir” diyerek birliği koruma çağrısında bulundu.