ABD, BM’den çekilmeye mi hazırlanıyor? Cumhuriyetçilerden flaş hamle!

Kaynak: Dış Haberler
- Güncelleme:
ABD, BM’den çekilmeye mi hazırlanıyor? Cumhuriyetçilerden flaş hamle!
Dünya Haberleri  / Dış Haberler

ABD’de Cumhuriyetçi senatörler, Birleşmiş Milletler’in (BM) Amerikan çıkarlarını desteklemediğini öne sürerek ülkenin örgütten tamamen çekilmesi için yasa tasarısı sundu.

Utah Senatörü Mike Lee tarafından hazırlanan "2025’e Kadar Birleşmiş Milletler’den Tamamen Çekilme Yasası",ABD’nin BM ve bağlı kuruluşlarına sağladığı milyarlarca dolarlık finansmanı sona erdirmeyi hedefliyor.

Tasarıya Tennessee Senatörü Marsha Blackburn da destek verirken, Cumhuriyetçi Temsilciler Mike Rogers, Andy Biggs, Marjorie Taylor Greene ve Thomas Massie gibi isimler de girişimin arkasında duruyor. Teksaslı Temsilci Chip Roy’un ise benzer bir tasarıyı Temsilciler Meclisi’ne sunacağı bildirildi.

ABD, BM’den çekilmeye mi hazırlanıyor? Cumhuriyetçilerden flaş hamle! - 1. Resim

"BM AMERİKA'YA KARŞI ÇALIŞIYOR"

Chip Roy, BM’nin "Amerika'ya ve müttefiklerine saldıran bir platforma dönüştüğünü" iddia ederek şu açıklamayı yaptı:

"Bu yozlaşmış küreselci örgüt onlarca yıldır savaşları, soykırımları, insan hakları ihlallerini ve salgınları önlemede başarısız oldu. Amerika’nın vergi gelirlerini BM'ye harcamaya son vermeliyiz. Trump yönetiminin başlattığı 'Önce Amerika' politikası doğrultusunda BM’den ayrılmalı ve ulusal çıkarlarımıza uygun gerçek ittifaklara odaklanmalıyız."

ABD, BM'YE EN FAZLA FON SAĞLAYAN ÜLKE

ABD, BM bütçesinin yaklaşık üçte birini karşılıyor. 2022 yılında Washington, BM’ye 18 milyar dolardan fazla finansman sağladı. Eğer tasarı yasalaşırsa, ABD’nin BM’ye yaptığı bu dev finansal katkı tamamen durdurulacak.

Tasarı kapsamında, ABD'nin BM ile barış görüşmelerine katılması yasaklanacak ve Senato onayı olmadan BM ya da bağlı kuruluşlarıyla herhangi bir üyelik anlaşması imzalaması engellenecek.

BM'DEN ÇIKIŞ ABD İÇİN NE ANLAMA GELİR?

ABD’nin BM’den ayrılması durumunda, küresel diplomasi sahnesinde büyük bir boşluk oluşabilir. ABD, uluslararası barış misyonlarından çekilecek ve küresel krizlerde daha az rol oynayacak.

BM, daha az finansman alacağı için operasyonlarını küçültmek zorunda kalabilir. Rusya ve Çin gibi ülkeler, BM'de ABD’nin boşluğunu doldurarak daha fazla nüfuz elde edebilir. ABD, müttefikleriyle arasındaki diplomatik ilişkilerde gerilim yaşayabilir.

Özellikle Demokratlar ve bazı bağımsızlar, BM'nin ABD için önemli bir diplomatik araç olduğunu savunarak tasarıya karşı çıkıyor. Nisan 2024’te yapılan bir Pew Research anketine göre, Demokratların %70’inden fazlası BM’ye olumlu bakarken, Cumhuriyetçilerde bu oran %34’e düşüyor.

Kaynak: Dış Haberler

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...