ABD doğruladı! İran Suriye'deki askerlerini büyük ölçüde çekti

Beşar Esad rejiminin çöküşü, İran'ın Suriye'deki varlığını derinden sarstı. Binlerce İranlı asker ve milis, hızla ülkeden çekilirken geride önemli miktarda silah ve askeri teçhizat bıraktı. Batılı ve Arap yetkililer, bu gelişmenin Tahran'ın Orta Doğu’daki genişleme politikalarına ağır bir darbe vurduğunu belirtiyor. Ancak Tahran’ın Suriye’deki nüfuzunu tamamen kaybetmek istemeyeceği ve yeniden canlandırma çabalarına girişeceği kesin.
Beşar Esad rejiminin çöküşü sonrası İran, Suriye'deki güçlerinin büyük kısmını çekmek zorunda kaldı. Binlerce İranlı asker ve milis müttefiki, ülkeden ayrılırken geride silah ve teçhizat bıraktı. Wall Street Journal gazetesine konuşan ABD'li ve Avrupalı yetkililere göre bu durum, Tahran'ın Orta Doğu’daki etkisini büyük ölçüde zayıflattı.
İRAN NEDEN GERİ ÇEKİLDİ?
2011’de Esad rejimine destek olmak için milyarlarca dolar harcayan ve binlerce personel gönderen İran, Aralık ayında rejimin dramatik bir şekilde çökmesiyle Suriye’den çekilmeye başladı. Batılı ve Arap yetkililere göre, İran’ın Kudüs Gücü üyeleri ve Hizbullah savaşçıları ya Tahran’a uçtu ya da Lübnan’a geçti.
TAHRAN'IN ORTA DOĞU STRATEJİSİ DARBE ALDI
İran, Suriye'yi uzun yıllardır Hizbullah'a silah taşıyan bir kara köprüsü ve İsrail'e karşı vekalet savaşlarında bir üs olarak kullanıyordu. Ancak Esad rejiminin devrilmesi, İran’ın bu stratejik avantajını kaybetmesine yol açtı. Yeni hükümetin lideri Ahmed al-Sharaa, İran’ın etkisini "40 yıl geriye götürdüklerini" belirtti.
SURİYE: İRAN'A İZİN VERMEYECEĞİZ
İran’ın çekilmesiyle Suriye’deki yeni yönetim, Tahran’ın askeri varlığını yeniden inşa etmesini engelleme sözü verdi.