ABD seçimlerinde Orta Doğu meçhuliyeti! İsrail'deki ‟Trump Tepeleri” neyi anlatıyor?

ABD'de 5 Kasım'da düzenlenecek 60. başkanlık seçimleri için geri sayım başladı. ABD halkının sandıktan çıkaracağı sonuç, bir bakıma Orta Doğu'nun da kaderini belirleyebilir. Trump, geçmişte ve günümüzde İsrail ve Netanyahu ile iyi ilişkileri ile gündeme gelirken, Harris, Biden politikalarını görmezden geldiğimiz bir senaryoda bölge için 'kapalı kutu' konumunda.
İsrail ordusu, 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'nde, 1 Ekim tarihinden bu yana da Lübnan'a başlattığı kara harekatı sonrası bölgedeki katliamlarını sürdürürken, İran'a yönelik misilleme planlarına da devam ediyor.
Bu çerçevede tüm dünyanın gözü, bölgede huzuru sağlayabilecek ülkelere çevrilmişken, listenin en başında ABD geliyor.
Şimdilerde seçim arifesinde olan ABD'de adaylar Kamala Harris ve Donald Trump eyalet eyalet gezerken, sonuçların Orta Doğu'ya etkisi herkes tarafından merak ediliyor.
İSRAİL'İN TRUMP'A HEDİYESİ
Donald Trump en son başkan olduğunda, İsrail Başbakanı Netanyahu o kadar memnundu ki bir yerleşim bölgesine onun adını verdi. Trump Tepeleri, Golan Tepeleri’nin kayalık, mayınlarla dolu arazisinde, önceden yapılmış evlerden oluşan izole bir bölgede yer alıyor. Giriş kapısında bir kartal ve menora heykeli yükseliyor.
Trump Tepeleri, Trump’ın, ABD’nin yarım yüzyıllık politikasını ve geniş uluslararası uzlaşıyı bozarak İsrail’in Suriye’den 1967 savaşında ele geçirip sonradan tek taraflı olarak ilhak ettiği Golan üzerindeki toprak taleplerini tanımasının bir karşılığıydı.
İKİ ADAY BÖLGE İÇİN NE DİYOR?
Kamala Harris, Gazze’de ateşkes çağrısında bulunma konusunda Trump'a göre daha açık sözlü ve insani meselelere daha çok değinen bir tavır çizdi.
Harris, temmuz ayında Beyaz Saray’da Netanyahu ile görüştükten sonra, Gazze’deki duruma dair sessiz kalmayacağını, insanların çektiği acıların boyutu ve masum sivillerin ölümü hakkında ciddi endişelerini dile getirdiğini belirtti.
Trump ise savaşı sona erdirmeyi İsrail’in “zaferi” olarak nitelendirdi ve ani bir ateşkese karşı çıktı, hatta Netanyahu’ya “yapman gerekeni yap” dediği bildirildi.
FİLİSTİNLİLER HER İKİ ADAY İÇİN UMUT GÖRMÜYOR
Filistin halkının genel kanısı, demokratların kötü olduğu ama Trump seçilirse durumun daha da kötüleşeceği yönünde.
Temel fark; Kamala Harris’in Amerikan kamuoyundaki değişime daha duyarlı olacağı ve bunun da ateşkesten yana olacağı yönünde.
‟FİLİSTİN MESELESİ, SLOGANDAN BAŞKA BİR ŞEY DEĞİL”
Birçok Filistinli, ABD desteğinden vazgeçmiş durumda.
Genel hissiyat, ABD’nin uluslararası hukuku koruma konusunda büyük bir başarısızlık gösterdiği, Filistinlilere defalarca ihanet ettiği ve tamamen İsrail yanlısı bir taraf tuttuğu yönünde.
İRAN KONUSU
Daha geniş bölgesel meselelerde, özellikle İran konusunda, iki aday farklı yaklaşımlar sergiledi. Trump, yakın zamanda İsrail'e (İran'a yönelik) "önce nükleer tesisleri vur, kalanını sonra düşün" tavsiyesinde bulundu.
Hem Harris hem de Trump şu anda İran’ın nükleer silah edinme yolunu kapatacak yeni bir anlaşma yapmaktan ve İsrail ile komşu Arap ülkeleri, özellikle de Suudi Arabistan arasında normalleşme anlaşmalarını genişletmekten bahsediyor.
HARRİS GELENEKSEL, TRUMP ÖNGÖRÜLEMEZ
İsrail ve ABD’deki siyasi çevreler, Kamala Harris’i Amerika’nın Orta Doğu’daki geleneksel iki partili dış politika duruşuna daha yakın, Donald Trump’ı ise öngörülemez, Amerika’yı dış çatışmalara dahil etme konusunda isteksiz ve anlık anlaşmalar yapmaya yatkın olarak görüyor.
İsrail'in eski ABD Büyükelçisi Danny Ayalon, İsrail’deki kamuoyunda sadece politikanın değil başka faktörlerin de etkili olduğunu düşünüyor.
Ayalon, bu iddiasını şu sözlerle destekliyor:
Biden bir yıl boyunca İsrail’in yanında durdu ama Netanyahu’yu Beyaz Saray’a davet etmedi. Bu durum, ABD için gerçek meselelerden çok görüntüye, yani diğer ülkelerin ABD üzerindeki izlenimine yönelik bir tutum.