ABD Suriye'den askerlerini çekecek mi? Trump kararını verdi

Kaynak: Dış Haberler
- Güncelleme:
ABD Suriye'den askerlerini çekecek mi? Trump kararını verdi
Dünya Haberleri  / Dış Haberler

Bölgeyi sarsacak gelişme Washington’dan geldi! Başkan Donald Trump’ın baskısıyla ABD, Suriye’den askeri çekilme sürecini başlatma kararı aldı. İki ay içinde sahadan çekilmeye hazırlanan Amerikan güçlerinin boşaltacağı alanların Türkiye'nin kontrolüne geçme ihtimali, Tel Aviv yönetimini alarma geçirdi.

ABD, iki ay içinde Suriye’den askeri güçlerini aşamalı olarak çekmeye hazırlanırken, İsrail cephesinde alarm zilleri çalmaya başladı. 

İSRAİL: TÜRKİYE YENİ SURİYE'NİN MİMARI OLABİLİR

Ynet’in haberine göre, İsrail güvenlik yetkilileri ABD’den gelen çekilme bilgisini doğruladı.

İsrailli üst düzey bir yetkili, "Eğer çekilme gerçekleşirse, Türkiye stratejik varlıkları devralabilir. Bunu önlemeye çalışıyoruz" dedi.

ANKARA'NIN YÜKSELİŞİ TEL AVİV'İ RAHATSIZ ETTİ

İsrail, özellikle Tadmor (T4) hava üssü ve çevresinde Türkiye'nin konuşlanmasından endişeli. Tel Aviv yönetimi, bu üslerin Türkiye’nin kontrolüne geçmesinin İsrail hava kuvvetlerinin manevra alanını daraltacağından korkuyor.

Haberde, Türkiye’nin Suriye’de yeni kurulan hükümetle derin ilişkiler geliştirdiği ve bölgesel etkisini kalıcı hale getirmeyi hedeflediği vurgulandı.

"KİM SURİYE HALKINA TEKRAR ACI YAŞATMAK İSTERSE, BEDELİNİ ÖDER"

Yazının devamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Azerbaycan’daki görüşmelerin ardından yaptığı çıkışa yer verildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin kararlılığını şu sözlerle dile getirmişti:

"Suriye halkı acıya, zulme ve savaşa doymuştur. Suriyeli kardeşlerimize bunları tekrar yaşatma niyeti olanlar, hesaplarını buna göre yapmalıdır. Soğukkanlılığımızı, sabrımızı, meseleleri diyalog yoluyla çözme tavrımızı kimse yanlış anlamamalı, yanlış yorumlamamalı. Sükunetimiz birilerini çok hatalı heveslere sürüklememelidir. Bakın Türkiye'nin bu konudaki tutumu gayet nettir. Biz komşumuz Suriye'de 14 yıl süren çatışma ve istikrarsızlığın yükünü en fazla çeken, bunun bedelini ödeyen ülkelerden biriyiz. 8 Aralık devrimiyle sadece Suriye'de değil, tüm bölgemizde kalıcı istikrarın tesisine yönelik yakalanan fırsatın heba edilmesine izin veremeyiz."

TÜRKİYE YENİ DÖNEMİN MERKEZİNDE

ABD'nin Suriye’den çekilme kararı sonrası Türkiye'nin stratejik avantajı daha da arttı. Özellikle yeni Suriye yönetimiyle kurulan diplomatik bağlar, Türkiye’yi doğrudan sahadaki en etkili aktör konumuna taşıdı.

İsrail’in endişesi net; Türkiye’nin bölgede attığı her adım Tel Aviv’in kurmaya çalıştığı güvenlik mimarisini zorluyor. Ancak Ankara’nın artan diplomatik ağırlığı ve sahadaki askeri hazırlığı bu sürecin yönünü çoktan tayin etmiş durumda.

Kaynak: Dış Haberler

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...