ABD'den UCM'ye Biden yönetimi hakkında soruşturma çağrısı

ABD merkezli sendika, Gazze'de soykırıma verdiği destekten dolayı eski ABD Başkanı Joe Biden ve eski Dışişleri Bakanı Antony Blinken başta olmak üzere Biden yönetimi hakkında soruşturma çağrısı yaptı.
Gazze'de binlerce masum sivili katleden İsrail'in en büyük destekçisi eski ABD Başkanı Joe Biden ve yönetimi oldu. Defalarca ateşkes çağrılarına rağmen görev süresinin sonu gelmeden bir adım atmayan Biden yönetimi hakkında UCM'ye soruşturma çağrısı yapıldı.
ABD'Lİ STK'DAN BİDEN YÖNETİMİ HAKKINDA SORUŞTURMA ÇAĞRISI
ABD merkezli Arap Dünyası İçin Şimdi Demokrasi (DAWN) adlı sivil toplum kuruluşu (STK), Uluslararası Ceza Mahkemesine (UCM) başvuruda bulundu. STK, Gazze soykırımına desteği nedeniyle başta eski ABD Başkanı Joe Biden ve eski Dışişleri Bakanı Antony Blinken olmak üzere Biden yönetimi yetkililerinin soruşturulması çağrısı yaptı.
DAWN'ın, UCM Başsavcısı Kerim Han'a gönderdiği 172 sayfalık başvuru dilekçesi, Gazze konusunda ABD merkezli bir STK'nin UCM'ye yaptığı ilk başvuru olarak kayıtlara geçti.
İSRAİL'İN SAVAŞ SUÇLARINA ORTAK
DAWN, başvuru dilekçesinde, eski ABD Başkanı Biden, eski Dışişleri Bakanı Blinken ve eski Savunma Bakanı Lloyd Austin'in de aralarında olduğu birçok Biden yönetimi yetkilisinin, Gazze'de İsrail'in işlediği savaş suçlarına destek vermekten soruşturulması talep edildi.
DAWN tarafından yapılan açıklamada, "Biden yönetimi yetkililerinin İsrail'e 18 milyar dolardan fazla silah yardımı yaparak Gazze'deki soykırıma ve işlenen savaş suçlarına ortaklık ettiği" belirtilerek, UCM'nin bu konuda soruşturma başlatması gerektiği vurgulandı.
Açıklamada ayrıca, ABD Başkanı Donald Trump tarafından alınan UCM'ye yaptırım kararının kabul edilemez olduğuna ve bu konuda Trump yönetiminin, Roma Statüsü'nün 70. maddesini ihlal ettiğine dikkat çekildi.
NETANYAHU VE GALLANT İÇİN TUTUKLAMA KARARI VERİLMİŞTİ
UCM, Gazze'deki savaş suçları nedeniyle İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve eski Savunma Bakanı Yoav Gallant aleyhinde tutuklama kararı çıkarmış, ABD yönetimi ise bu karara tepki göstermişti.