AB'de rezerv antibiyotikler tehlike altında!

Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
AB'de rezerv antibiyotikler tehlike altında!
Dünya Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC), antibiyotik direncinin giderek artan bir tehdit oluşturduğunu belirterek Avrupa Birliği'nin (AB) bu alandaki önlemlerinin yetersiz kaldığını açıkladı.

Rezerv antibiyotiklerin kullanımındaki artış, AB'nin mevcut stoklarının uzun vadede yetersiz kalabileceğine dair alarm veriyor. ECDC tarafından yapılan açıklamada, AB'nin gereksiz antibiyotik kullanımını azaltma çabalarının yetersiz kaldığı ve bu durumun halk sağlığına yönelik ciddi riskler oluşturduğu vurgulandı.

AB'de rezerv antibiyotikler tehlike altında! - 1. Resim

ECDC, antimikrobiyal direncin 2019 yılında yaklaşık 5 milyon ölüme neden olduğunu, 2050 yılına kadar ise bu rakamın 39 milyona ulaşabileceğini tahmin ediyor. Bakteri, virüs ve mantarların ilaçlara karşı direnç kazanmasının, enfeksiyonların tedavisini daha da zorlaştırdığı belirtiliyor. Bu sorunun başlıca nedeni ise antibiyotiklerin yanlış ve aşırı kullanımı.

HALK ANTİBİYOTİK KULLANIMINDAN VAZGEÇMİYOR

ECDC'nin 2023 yılı raporuna göre, 2019-2023 yılları arasında AB ülkelerinde antibiyotik tüketiminde önemli bir azalma olmadı. Hatta 24 üye ülkeden 14'ü, bu dönemde antibiyotik kullanımında artış bildirdi. Özellikle Bulgaristan, Hırvatistan, İtalya ve Romanya gibi ülkelerde tüketim yükseldi.

AB'de rezerv antibiyotikler tehlike altında! - 2. Resim

DURUM KRİTİK

Raporda, hastanelerde "son çare" olarak kullanılan rezerv antibiyotiklerin tüketiminin de arttığına dikkat çekiliyor. 2019’da toplam tüketimin yüzde 3,4’ünü oluşturan rezerv antibiyotikler, 2023’te yüzde 5,4’e yükseldi. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), bu ilaçların yalnızca çoklu ilaca dirençli enfeksiyonların tedavisinde kullanılmasını öneriyor. Ancak bu eğilim, dirençli bakterilerin artışına işaret edebilir.

AB’NİN 2030 HEDEFLERİNE ULAŞMASI ZOR

AB liderlerinin belirlediği 2030 hedefleri, 2019’a kıyasla toplam antibiyotik tüketiminde yüzde 20'lik bir azalma ve tüketimin yüzde 65'inin "erişim" sınıfı antibiyotiklerden oluşmasını öngörüyor. Ancak mevcut ilerlemelere göre, bu hedeflerin gerçekleşmesi zor.

Kaynak: Türkiye Gazetesi

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...