AB’de Ukrayna çatlağı! Barış gücü birlikleri yolda mı?

Kaynak: Dış Haberler
- Güncelleme:
AB’de Ukrayna çatlağı! Barış gücü birlikleri yolda mı?
Dünya Haberleri  / Dış Haberler

Avrupa, Ukrayna'ya gönderilecek muhtemel bir barış gücü konusunda derin görüş ayrılıkları yaşıyor. Almanya, böyle bir misyonun riskli olduğunu savunurken, İngiltere ve Fransa, ateşkes sağlanması halinde on binlerce askerin Ukrayna’ya konuşlandırılmasını desteklediğini duyurdu.

The Times’a konuşan diplomatlara göre, İngiltere, Fransa ve İskandinav ülkeleri, ateşkes sağlanması halinde Avrupa liderliğinde geniş çaplı bir barış gücü misyonu oluşturulmasını destekliyor. Ancak Almanya ve bazı AB ülkeleri böyle bir planın tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini savunarak karşı çıktı.

Özellikle Polonya ve Baltık ülkeleri, NATO'nun doğu kanadındaki savunmaların zayıflayabileceği endişesi taşıyor. Avrupa’nın Ukrayna’ya yoğunlaşması halinde, Rusya’nın bu boşluktan faydalanarak NATO ülkelerine baskıyı artırabileceği düşünülmekte.

ZELENSKİY: 200 BİN ASKERE İHTİYACIMIZ VAR

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya’nın yeni bir saldırıya hazırlandığını belirterek ülkesinin güvenliği için en az 200 bin askere ihtiyaç duyduklarını açıkladı. Zelenskiy, Avrupalı müttefiklerinin tek başına Putin’e karşı caydırıcı bir güç oluşturamayacağını vurgulayarak, ABD’nin doğrudan katılımı olmadan başarılı bir misyon yürütülemeyeceğini savundu.

AB’de Ukrayna çatlağı! Barış gücü birlikleri yolda mı? - 1. Resim

ABD HAVA DESTEĞİ OLMADAN MÜMKÜN MÜ?

Times'a konuşan uzmanlara göre Donald Trump’ın ABD askerlerinin böyle bir güce dahil edilmesini reddedecek. İngiliz hükümetinden üst düzey bir kaynak, Avrupa’nın gerektiğinde tek başına kara gücü oluşturabileceğini ancak bunun ABD'nin sağladığı hava koruması olmadan mümkün olmayacağını belirtti. 

İngiliz Ordusu, teorik olarak 10.000 ila 25.000 askerden oluşan tümen büyüklüğünde bir güç gönderebileceğini ancak Estonya’daki mevcut konuşlanmayı da göz önünde bulundurunca bunun oldukça zorlayıcı olabileceği ihtimaller arasında.

ALTERNATİF PLAN: BM BARIŞ GÜCÜ MÜ?

Bazı diplomatik kaynaklar, Batı’nın doğrudan müdahalesi yerine Hindistan, Bangladeş ve Çin gibi ülkelerden oluşan bir BM barış gücünün daha kabul edilebilir bir seçenek olabileceğini öne sürdü. Moskova’nın tarafsız ülkelerden gelen askeri varlığa daha az tepki göstereceği ve böyle bir gücün Ukrayna ile Rusya arasında bir tampon bölge oluşturabileceği belirtiliyor.

Bir üst düzey Avrupalı diplomat, "Onlar [Ruslar] Bangladeşlilere ya da Hintlilere saldırmazlar. Ancak Avrupalı askerler gönderildiğinde bu farklı bir algı getirebilir." ifadelerini kullandı.

AVRUPA'NIN GELECEĞİ TRUMP'A BAĞLI MI?

Avrupa liderleri, Donald Trump’ın nasıl bir tavır alacağını görmek için bekliyor. Trump daha önce ABD’nin böyle bir misyonu finanse etmeyeceğini ve asker göndermeyeceğini söylemişti. Ancak bazı savunma kaynakları, Trump’ın bu konuda ikna edilebileceğini ve Ukrayna’daki Avrupa misyonunun bir şekilde ABD’nin desteğini almak zorunda olduğunu vurguluyor.

Öte yandan, Avrupa’nın tek başına bu misyonu yürütüp yürütemeyeceği konusunda şüpheler devam ediyor. ABD desteği olmadan Avrupa’nın yeterli askeri caydırıcılığı sağlayıp sağlayamayacağı büyük bir soru işareti.

Kaynak: Dış Haberler
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...