AB'den "7 güvenli ülke" açıklaması! Bu ülkelerin sığınmacıları geri gönderilebilir

Kaynak: Dış Haberler
- Güncelleme:
AB'den "7 güvenli ülke" açıklaması! Bu ülkelerin sığınmacıları geri gönderilebilir
Dünya Haberleri  / Dış Haberler

Avrupa Birliği, artık yedi ülkeyi sığınmacıların geri gönderilmesi açısından “güvenli” olarak kabul ediyor ve bu ülkelerin vatandaşları için sığınma başvurularının değerlendirme sürecini hızlandıracak. Söz konusu 7 ülkenin “güvenli ülke” olarak tanıması, bu ülkelerden gelen sığınma başvurularının büyük ölçüde reddedileceği anlamına geliyor.

Avrupa Birliği, artık yedi ülkeyi sığınmacıların geri gönderilmesi açısından “güvenli” olarak kabul ediyor ve bu ülkelerin vatandaşları için sığınma başvurularının değerlendirme sürecini hızlandıracak.

BAŞVURULAR REDDEDİLECEK

Politico EU'dan edinilen bilgilere göre, AB’nin Kosova, Kolombiya, Fas, Tunus, Mısır, Bangladeş ve Hindistan'ı “güvenli ülke” olarak tanıması, bu ülkelerden gelen sığınma başvurularının büyük ölçüde reddedileceği anlamına geliyor.

AB'den

SIĞINMA BAŞVURULARINDA DOSYALAR BİRİKTİ

AB Göç Komiseri Magnus Brunner, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

Pek çok üye ülke, sığınma başvurularında ciddi bir birikmiş dosya ile karşı karşıya. Bu nedenle, daha hızlı sığınma kararlarını destekleyecek her türlü adım büyük önem taşıyor

Brunner ayrıca, "Güvenli menşe ülke" kavramı ve kabul oranlarına ilişkin düzenlemelerin, taleplerin daha hızlı değerlendirilmesine yardımcı olabileceğini, ancak her başvurunun bireysel olarak değerlendirilmesi ve ulusal mahkemelerin denetimine tabi olmasının sürece dahil olduğunu vurguladı.

AB'den

Bu adım, başta Polonya olmak üzere bazı AB başkentlerinin, 2024 yılında Komisyon’dan sınır dışı işlemlerini kolaylaştırmak amacıyla yeni göç yönergeleri oluşturmasını talep etmesinin ardından geldi. Bu baskının arkasında sağ ve aşırı sağ partilerin artan siyasi etkisi bulunuyor.

Yetkili, bu yedi ülkenin "güvenli" olarak belirlenmesinin, diğer ülkelerin otomatik olarak "güvensiz" olduğu anlamına gelmediğini ve güvenli ülkeler listesinin sürekli olarak yeniden değerlendirileceğini belirtti.

YUNANİSTAN'IN TÜRKİYE ÇABASI KARŞILIKSIZ KALDI

Yine aynı yetkili, bu kararın alınmasında AB’nin dış ilişkiler birimi, ilgili ülkelerde görevli AB personeli, sivil toplum kuruluşları, medya raporları ve diğer bilgi kaynaklarının kullanıldığını da ifade etti.

Öte yandan, Yunanistan, komşu Türkiye’yi “güvenli üçüncü ülke” olarak ilan etmeye çalışmış ancak bu yasa mahkeme tarafından iptal edilmişti. Atina yönetimi şu anda bu düzenlemeyi yeniden yürürlüğe koymak için girişimlerde bulunuyor.

Kaynak: Dış Haberler

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...