ABD'nin lüks malikaneleri tutuştu! Alevler Hollywood'a ilerliyor
ABD'nin California eyaletinde ormanlık alanda başlayan yangın yerleşim yerlerine sıçradı. Yüzlerce ekip alevlere müdahale etmek için bölgeye giderken 30 bin kişiye tahliye emri verildi. Acil durumun ilan edildiği bölgede elektrikler kesildi, eğitime ara verildi. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada yangın söndürme çalışmaları için federal yardım sunmaya hazır olunduğu belirtildi.
ABD bugün felaketi yaşıyor. California eyaleti alevlere teslim oldu. Los Angeles yakınlarındaki Pacific Palisades bölgesinde başlayan orman yangını, şiddetli rüzgarın da etkisiyle kısa sürede yerleşim yerlerine sıçradı.
Bölgeye gönderilen yüzlerce itfaiye ekibi alevlere müdahale etmeye çalışırken, Los Angeles İtfaiye Departmanı yaklaşık 10 bin hanede yaşayan 30 bin kişiye tahliye emri verildiğini açıkladı. Alevlerin yerleşim yerlerini sardığı anlara ait amatör kamera görüntüleri ise yaşanan paniği gözler önüne serdi.
ARABALARI YOLLARA TERK ETTİLER
BBC Türkçe'de yer alan habere göre ise bir televizyon kanalına konuşan aktör Steve Guttenberg, "Eğer arabanızı terk edeceksiniz anahtarı da üstünde bırakın ki böylece bir başkası arabayı yoldan çekebilsin ve itfaiye araçları girebilsin. Bu cidden çok önemli" dedi.
İtfaiyeciler buldozerlerle terk edilen arabaları yoldan çekerek geçmeye çalışıyor.
MİLYON DOLARLIK MALİKANELER TUTUŞTU
Aralarında BMW ve Mercedes gibi lüks modellerin olduğu onlarca arabanın canlı yayında ezildiği görüldü. Bazı arabaların alarmlarının çaldığı duyuldu.
Bölgede çok sayıda milyon dolarlık malikane yer alıyor.
1984 yılında rol aldığı Polis Akademisi adındaki komedi filmiyle dünya çapında üne kavuşan aktör Steve Guttenberg, arkadaşlarını bölgeden çıkarmaya çalıştığını, ancak yolların kapalı olduğunu söyledi.
"TEHLİKE DEVAM EDİYOR"
California Valisi Gavin Newsom bölgede etkili olan şiddetli rüzgarların yangının hızla yayılmasına neden olduğunu belirterek, "Henüz tehlikeden kurtulmuş değiliz. Pacific Palisades'te başlayan ve kısa süre içinde hızla büyüyen bu yangının yıkıcı etkilerini şimdiden görüyoruz" ifadelerini kullandı.
ACİL DURUM İLAN EDİLDİ
Newsom, yaptığı açıklamada, yangına müdahale çalışmalarının devam ettiğini belirterek, Los Angeles'ta "acil durum" ilan etti.
Los Angeles İtfaiye Departmanı Şefi Anthony Marrone ise meteoroloji uzmanlarının rüzgar şiddetinin daha da artacağını öngördüğünü belirterek, "Tehlike sürüyor " açıklamasında bulundu.
İKİNCİ YANGIN BAŞLADI
Bu arada, Pacific Palisades bölgesine 40 kilometre uzaklıkta, Eaton Kanyonu yakınlarında hızla büyüyen ikinci bir yangın başladı.
250 BİN KİŞİ ELEKTRİKSİZ KALDI
Poweroutage.us internet sitesine göre, bölgede yaklaşık 250 bin kişi elektriksiz kalırken, yaklaşık 13 bin konut ve iş yeri yangın tehlikesi altında.
Los Angeles İtfaiye Departmanı, birkaç kişinin yangın sebebiyle yaralandığını, yangın söndürme çalışmaları sırasında bir itfaiyecinin ciddi kafa travması geçirdiğini bildirdi.
EĞİTİME ARA VERİLDİ
Bölgedeki birçok okul eğitime ara verme kararı aldı.
Elektrik kesintileri nedeniyle metro hatlarında da aksaklıklar yaşanıyor.
FEDERAL KAYNAK SAĞLANACAK
Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, ABD Başkanı Joe Biden'ın yerel yetkililerle temasta olduğu bildirildi.
Açıklamada, yangın söndürme çalışmaları için federal yardım sunmaya hazır olunduğu belirtildi.
ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris de maliyetleri karşılamak için federal kaynak sağlanacağını açıkladı.
TAHLİYE EDİLENLER ARASINDA ÜNLÜLER DE VAR
Tahliye emri verilen 30 bin kişi arasında oyuncu Eugene Levy ve James Woods da yer aldı. James Woods sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Bize ulaşan tüm harika insanlara, bu kadar ilgili olduğunuz için teşekkür ederiz. Sadece tahliyeyi başarıyla gerçekleştirebildiğimizi bildirmek istedim. Şu anda evimizin ayakta olup olmadığını bilmiyorum ama ne yazık ki küçük sokağımızdaki evler ayakta değil" ifadelerini kullandı. Levy ise tahliye sırasında trafikte kaldığında yoğun duman gördüğünü söyledi.
Pacific Palisades yangınından kısa süre sonra Los Angeles County'de iki yangın daha çıktı. San Fernando'nun kuzeyindeki Hurst yangını 500 dönüme yayılırken, 44 binden fazla kişi için tahliye emri verildi, 40 bin yapının risk altında olduğu belirtildi. Pacific Palisades bölgesine 40 kilometre uzaklıkta, Altadena'daki Eaton yangını ise bin dönümlük alanı kapladı. 19 bin kişi tahliye edilirken, 8 bin 200 yapının risk altında olduğu aktarıldı.