Afrika pazarında Türkiye rüzgarı! İhracat 1,5 milyar dolara ulaştı

Türkiye’nin Afrika kıtasına yönelik ihracatı 2025 yılının ocak ayında 1,5 milyar dolara ulaşırken, bu rakamın 1 milyar dolarlık kısmı Kuzey Afrika ülkelerine gerçekleştirildi. Mısır, Fas ve Libya gibi ülkeler, Türkiye’nin en büyük ticaret ortakları arasında yer alırken, Libya ve Sudan’a yapılan ihracatta rekor artış yaşandı.
Son yıllarda Türkiye’nin Kuzey Afrika’ya yönelik yatırımları ve ihracat hamleleri büyük bir ivme kazandı. Demir-çelik, kimya, hububat ve otomotiv gibi sektörlerde önemli artışlar yaşanırken, bölgedeki en büyük ticaret partneri 256,3 milyon dolarlık ihracatla Mısır oldu.
Libya, yüzde 37,7’lik artışla en hızlı büyüyen pazar olurken, Sudan’a yapılan ihracat tam yüzde 365 oranında artarak büyük bir sıçrama kaydetti. Ancak, Cezayir’e ihracatta yüzde 7,8’lik bir düşüş yaşandı.
AFRİKA, KÜÇÜK VE ORTA ÖLÇEKLİ ŞİRKETLER İÇİN FIRSAT SUNUYOR
World Cooperation Industries (WCI) Forum Başkanı ve Afrika Ticaret Merkezleri Kurucusu Utku Bengisu, Afrika pazarının Türk yatırımcıları için büyük fırsatlar sunduğunu belirterek, “Türkiye’nin bölgedeki etkisini artırması için sadece ihracat değil, doğrudan yatırımla üretim de yapması gerekiyor” dedi.
Bengisu’ya göre Türkiye, Çin’e kıyasla büyük bir lojistik avantaja sahip. Örneğin, Mersin Limanı’ndan Libya’ya 4 günde gönderilen bir ürün, Çin’den yola çıktığında 2 ayda ulaşıyor. Ancak Bengisu, Türkiye’nin bu avantajı yeterince değerlendiremediğini vurguluyor.
"TÜRKİYE, LİBYA VE SUDAN'DA BÜYÜK SANAYİ BÖLGELERİ KURMALI"
Bengisu, Libya ve Sudan gibi ülkelerde sanayi bölgeleri kurmanın Türkiye’ye hem ekonomik hem de stratejik avantaj sağlayacağını belirtti.
"Türkiye, Libya’nın elektriğini, tarım malzemelerini ve inşaat sektörünü domine edebilir. Sudan’ın dış ticaretinin yüzde 30’unu zaten Türkiye karşılıyor."
Türkiye’nin savunma sanayisinde elde ettiği başarıyı Afrika’daki yatırımlarla desteklemesi gerektiğini belirten Bengisu, "Eğer 500 milyar dolar, 1 trilyon dolar gibi ihracat hedeflerine ulaşmak istiyorsak, yalnızca ürün satmak yetmez, üretim de yapmalıyız." dedi.