Almanya erken seçim tartışmalarıyla çalkalanıyor: Koalisyon çöktü!

Almanya'da federal koalisyon hükümetinin dağılmasıyla birlikte erken seçim çağrıları giderek yükseliyor. Özellikle EVP lideri Manfred Weber, ülkenin "güçlü bir liderlik" ve "karar alabilen bir hükümet" ihtiyacına dikkat çekti.
Avrupa Parlamentosu’ndaki muhafazakâr Avrupa Halk Partisi’nin (EVP) lideri Manfred Weber, “Putin ve Avrupa'nın diğer düşmanlarının, Almanya'nın mevcut zayıflığından yararlanmaması gerekiyor” diyerek erken seçim için zaman kaybedilmemesi gerektiğini açıkladı.
Yapılan kamuoyu yoklamaları da Alman halkının erken seçime sıcak baktığını gösteriyor. ARD tarafından yapılan ankette, halkın yüzde 65’i seçimlerin mümkün olan en kısa sürede yapılmasını desteklerken, Scholz’un Mart ayında seçim yapılması önerisi yalnızca yüzde 33 oranında destek buldu. Benzer şekilde ZDF’nin anketi, seçimin daha erken bir tarihe alınmasını isteyenlerin oranını yüzde 54 olarak kaydetti.
MUHABİR: BATUHAN TOPBAŞ
Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti’den (FDP) oluşan koalisyon hükümeti, FDP’nin çekilmesiyle dağıldı. Anketlere göre, halkın yüzde 59’u bu dağılmadan memnun olduğunu dile getirirken, FDP'yi suçlayanların oranı yüzde 40. Yeşiller ve SPD'nin koalisyonun bozulmasındaki rolü sırasıyla yüzde 26 ve yüzde 19 olarak değerlendirildi.
Başbakan Olaf Scholz’un Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’den FDP Genel Başkanı ve Maliye Bakanı Christian Lindner’i görevden almasını istemesiyle başlayan süreç, Adalet Bakanı ve Eğitim Bakanı’nın istifalarıyla sonuçlandı. Ulaştırma Bakanı Volker Wissing ise partisinden ayrılarak hükümette kalmayı tercih etti.
AVRUPA'DA KAZANLAR KAYNIYOR
Avrupa Parlamentosu’nun önemli isimlerinden Weber, Almanya'nın zayıf bir dönemden geçemeyeceğini vurgularken, “Ne Almanya ne de Avrupa uzun bir savunmasız dönemini kaldırabilir” dedi. Özellikle ABD seçimlerinin yaklaştığı bu süreçte, Almanya’nın AB içindeki liderlik pozisyonunun korunması gerektiğini vurgaladı.
Anket sonuçları, eğer bugün seçim yapılırsa Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) ve Hristiyan Sosyal Birlik’in (CSU) yüzde 34 oy oranıyla birinci parti olacağını, Aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) partisinin yüzde 18 ile ikinci, SPD’nin ise yüzde 16 ile üçüncü sırada yer alacağını gösteriyor.