Almanya ve Hollanda’dan Litvanya’ya askeri takviye! Yeni savunma hattı mı kuruluyor?

Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, 61. Münih Güvenlik Konferansı'nda yaptığı konuşmada, NATO’nun doğu kanadını güçlendirmek amacıyla Litvanya’ya 5.000 askerden oluşan bir muharip tabur göndermeye hazırlandıklarını duyurdu.
Almanya ve Hollanda, NATO’nun doğu kanadını güçlendirmek için Litvanya’ya askeri yığınak yapmaya hazırlanıyor.
Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, Litvanya’ya 5.000 askerden oluşan muharip bir tabur gönderileceğini duyururken, Hollandalı mevkidaşı Ruben Brekelmans da Hollanda askerlerinin Litvanya’da ilk savunma hattını oluşturacağını belirtti.
MOSKOVA'YA KARŞI CAYDIRICILIK MI?
Brekelmans, Rusya’nın Baltık ülkelerine saldırı ihtimalinin arttığını savunarak, “Putin’in hedefinin Baltık Devletleri olduğu söyleminden anlaşılıyor” dedi. Hollanda, NATO’nun doğu kanadında Litvanya’nın Belarus sınırında konuşlanan 270 askeriyle ilk savunma hattı olacak..
NATO'NUN DOĞU KANADI GÜÇLENİYOR
Almanya, Litvanya’da büyük bir askeri üs inşa ederken, Hollanda da bu kalıcı varlığa katılabilir. ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth, Avrupa’nın Ukrayna’ya daha fazla destek vermesi gerektiğini vurgularken, Hollanda Ukrayna’ya 25 zırhlı paletli araç ve T-72 tankları gönderme kararı aldı.
"NATO'NUN DOĞU KANADI İÇİN SORUMLULUĞUMUZ BÜYÜK"
Bakan Pistorius, Litvanya’daki daimi konuşlanmanın NATO’nun halen üzerinde çalıştığı bölgesel ve operasyonel planlarıyla tam uyumlu olması gerektiğini belirtti.
Almanya’nın, Soğuk Savaş döneminde NATO’nun doğu kanadında güçlü bir varlığa sahip olduğuna dikkat çeken Pistorius, "O dönemde müttefiklerimiz bize güvenebileceklerini biliyorlardı. Bugün de Polonya ve Baltık ülkeleri gibi tehdit altında olan ortaklarımızın yanında durmalıyız" ifadelerini kullandı.
LİTVANYA'DA ALMANYA'NIN ROLÜ ARTIYOR
Almanya, 2017 yılından bu yana Rusya ve Belarus sınırında bulunan Litvanya’da yaklaşık 800 asker bulunduruyor. Ancak Berlin, 2022’de Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasına cevap olarak, bir saldırı durumunda Litvanya’yı korumak için tam teşekküllü bir muharip tugay hazır bulunduracağını taahhüt etmişti.
Almanya’nın yeni sevkiyatıyla birlikte, NATO’nun doğu kanadındaki askeri varlığı önemli ölçüde artmış olacak.