Almanya'nın zorlu sınavı: Ekonomik bunalımın ortasında koalisyon hükümeti için görüşüldü

Almanya'da seçim galibi Friedrich Merz liderliğindeki muhafazakarlar ve Sosyal Demokratlar, yasa dışı göçle mücadele, sanayiyi destekleme ve ekonomiyi canlandırma vaadiyle koalisyon ön görüşmelerini tamamladı. Almanya Merkez Bankası'nın raporuna göre, Alman ekonomisi durgunluk içinde sıkışmış durumda ve sanayi ile inşaat sektörlerinde belirsizlik devam ediyor.
Almanya seçim galibi Friedrich Merz'in muhafazakarları ve Sosyal Demokratlar (SPD), bir koalisyon hükümeti kurmak üzere ön görüşmeleri Cumartesi günü tamamladı. Taraflar, yasa dışı göçle mücadele etme, sanayiyi destekleme ve ekonomiyi canlandırma sözü verdi.
Reuters'dan edinilen bilgilere göre, Şansölye adayı Merz, bu yıl 20 Nisan'a denk gelen Paskalya'ya kadar bir koalisyon kurmayı hedefliyor. Merz, ABD'nin Başkan Donald Trump yönetiminde artık güvenilir bir müttefik olarak görülmediği bir dönemde, Avrupa'nın düşmanca bir Rusya'ya karşı kendini savunması için "gece yarısına beş dakika kaldığı" uyarısında bulundu.
ALMANYA'YI BEKLEYEN ZORLU EKONOMİK SÜREÇ
Almanya Merkez Bankası'nın (Bundesbank) geçtiğimiz ay ekonomiye yönelik raporu dikkat çekiciydi.
Raporda, Alman sanayisinin geleceğinin belirsizliğini koruduğu belirtilerek, yüksek seviyedeki ekonomik belirsizlik ile şu anda çok düşük olan kapasite kullanımının yatırımlar üzerinde baskı oluşturmaya devam ettiği belirtildi.
Yılın ocak-mart döneminde ekonomide hafif bir toparlanma beklendiğine yer verilen raporda, "Devam eden zayıf ekonomik eğilime rağmen Alman ekonomisi 2025'in ilk çeyreğinde hafif bir büyüme kaydedebilir. Sanayi, kış çeyreğinde öncekine kıyasla büyümede daha az engelleyici olabilir ve inşaat sektörü bir önceki çeyrekle yaklaşık aynı seviyede kalabilir" ifadeleri yer aldı.
DURGUNLUK İÇİNDE SIKIŞIP KALMAYA DEVAM EDİYOR
Bankanın raporunda, gelen siparişler açısından sanayi ve inşaat sektörlerinde talebin son zamanlarda bir miktar toparlandığı, ihracatın ise son aylarda ekonomik faaliyet üzerinde özellikle güçlü bir etkiye sahip olduğu ifade edildi.
Almanya'da kurulacak koalisyon hükümetinin zorlu bir ekonomi ortamında göreve başlayacağına işaret edilen raporda, "Temel eğilim açısından, Alman ekonomisi durgunluk içinde sıkışıp kalmaya devam ediyor." değerlendirmesine yer verildi.