Avrupa Parlamentosu'ndaki lobi skandalı! Huawei ofislerine baskın düzenlendi

Belçika polisi, yolsuzluk ve kara para aklama iddialarıyla bağlantılı olarak Huawei'nin Brüksel’deki ofislerine baskın düzenledi. Skandalın merkezinde ise Avrupa Parlamentosu üyelerine rüşvet verilmesi ve siyasi kararların etki altına alınması iddiaları var!
Avrupa Parlamentosu’nda patlak veren yolsuzluk ve lobicilik skandalı kapsamında Belçika polisi, Çin merkezli teknoloji şirketi Huawei’nin AB ofisine baskın düzenledi. 100’den fazla polis memurunun katıldığı operasyonda, Huawei'nin Brüksel’deki ofisi ve lobicilerinin evleri arandı, 21 kişi gözaltına alındı.
HUAWEİ'NİN YOLSUZLUK İDDİALARI
Belçika Federal Savcılığı, soruşturmanın aktif yolsuzluk, sahtecilik, kara para aklama ve sahte belge kullanımı gibi suçlamalarla ilgili olduğunu duyurdu. Huawei adına lobi yapan kişilerin, Avrupa Parlamentosu üyelerine rüşvet verdiği ve bu yolla siyasi kararları etkilemeye çalıştığı öne sürülüyor.
Savcılık, yolsuzluk faaliyetlerinin ticari lobicilik kisvesi altında yürütüldüğünü ve 2021’den bu yana sürdüğünü belirtti. Lobicilere rüşvet olarak seyahat masraflarının karşılandığı, futbol maçlarına davetler yapıldığı ve çeşitli finansal avantajlar sağlandığı iddia ediliyor.
15 MİLLETVEKİLİ RADAR ALTINDA
Soruşturmanın yaklaşık 15 eski ve mevcut Avrupa Parlamentosu üyesini kapsadığı belirtiliyor. Soruşturma kapsamında tutuklanan kişiler, sahte belge kullanımı ve siyasi nüfuzu kötüye kullanmakla suçlanıyor.
Savcılık açıklamasında, "Bu faaliyetlerin ticari kazanç sağlamak amacıyla yapıldığı ve ödemelerin aracılar üzerinden gerçekleştirildiği" belirtildi. Ayrıca, soruşturmanın kara para aklama ve rüşvetin kaynağını tespit etmeye yönelik olduğu vurgulandı.
HUAWEİ'YE AĞIR SUÇLAMALAR
Belçika basını, Huawei'nin Avrupa’da siyasi ve ticari etkisini artırmak için doğrudan lobi faaliyetleri yürüttüğünü iddia ediyor. Huawei'nin lobicilerinin Avrupa Parlamentosu üyelerini etkilemek için lüks seyahatler, pahalı hediyeler ve nakit para sunduğu belirtiliyor.
Savcılıktan yapılan açıklamada, soruşturmanın Huawei'nin Çin hükümeti ile bağlantıları olup olmadığını da araştırdığı ifade edildi. Huawei ise bu iddiaları kesin bir dille yalanladı.
"KATARGATE SKANDALI" YENİDEN GÜNDEMDE
Son skandal, 2022’de patlak veren ve "Katargate" olarak bilinen yolsuzluk skandalını hatırlatıyor. O dönemde de bazı Avrupa Parlamentosu üyelerinin, Katar ve Fas’ın çıkarlarını savunmaları karşılığında milyonlarca euro rüşvet aldığı ortaya çıkmıştı.
AB'DEN SERT TEPKİ GELEBİLİR
Huawei, uzun süredir Avrupa Birliği'nde güvenlik endişeleri nedeniyle radar altındaydı. Özellikle ABD’nin, Huawei’nin 5G altyapısında kullanılmasının ulusal güvenliği tehdit ettiği yönündeki uyarıları sonrası, birçok Avrupa ülkesi Huawei ile iş birliğini sınırlandırmıştı.