Aylık 800 milyar dolar buhar oluyor! Süveyş Kanalı Mısır'ı krize sürüklüyor

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, bölgesel istikrarsızlık nedeniyle Süveyş Kanalı gelirlerinde aylık 800 milyon dolarlık kayıp yaşandığını açıkladı. Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamada, Kızıldeniz ve Bab el-Mendeb Boğazı'ndaki gerilimlerin küresel ticareti aksatması nedeniyle Süveyş Kanalı gelirlerinde 7 milyar dolarlık bir düşüş yaşandığı bildirilmişti.
Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, bölgesel istikrarsızlığın Süveyş Kanalı gelirlerinde ülkeye aylık yaklaşık 800 milyon dolarlık kayıp yaşattığını açıkladı.
Başkanlık tarafından yapılan açıklamaya göre, Sisi, üst düzey yetkililerin katıldığı yıllık askeri iftar programında dünya ve Orta Doğu'daki "zorlu koşullara" değindi. Buna rağmen Mısır’ın son 15 yılda “istikrarlı ve planlı adımlarla” ilerlediğini ve küresel ekonomiyi de etkileyen ekonomik krizleri aştığını belirtti.
800 MİLYAR DOLAR GELİR KAYBI
Süveyş Kanalı gelirlerindeki düşüşe dikkat çeken Sisi, "Devlet, bölgedeki durum nedeniyle Süveyş Kanalı’ndan aylık yaklaşık 800 milyon dolar gelir kaybına uğruyor" dedi.
Ancak Mısır ekonomisinde "olumlu göstergeler" olduğunu vurgulayan Sisi, Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) yakın zamanda 1,2 milyar dolarlık yeni kredi dilimini onayladığını hatırlattı.
Maliye Bakanı Ahmed Kuşuk, IMF İcra Kurulu’nun Mısır’ın 8 milyar dolarlık kredi programının dördüncü incelemesini onayladığını duyurdu. Daha önce birinci inceleme kapsamında 347 milyon dolar, ikinci ve üçüncü incelemelerden ise 820’şer milyon dolar olmak üzere toplamda 1,98 milyar dolar kredi sağlanmıştı.
MISIR EKONOMİSİ YOKUŞ AŞAĞI...
IMF anlaşması, Kasım 2022'de ekonomik reformlara bağlı olarak 3 milyar dolarlık bir kredi olarak başlamış, Mart 2024’te Gazze savaşının Mısır ekonomisini zorlamasıyla 8 milyar dolara çıkarılmıştı.
Aralık 2024 sonunda, Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamada, Kızıldeniz ve Bab el-Mendeb Boğazı'ndaki gerilimlerin küresel ticareti aksatması nedeniyle Süveyş Kanalı gelirlerinde 7 milyar dolarlık bir düşüş yaşandığı bildirilmişti. Kanal İdaresi Başkanı Usame Rabie ile yapılan toplantıda, 2023 yılı gelirlerinin 10,25 milyar dolar olduğu, ancak 2024 verilerinin henüz açıklanmadığı kaydedilmişti.
Ocak 2024’te Yemen’deki Husiler, Gazze’ye destek gerekçesiyle ABD ve İsrail bağlantılı gemileri hedef alan saldırılarını artırmıştı. İsrail’in Mart başında Gazze’de ateşkesi ihlal edip sınır kapılarını kapatması üzerine, Husiler İsrail gemilerine yönelik saldırılarını yeniden başlatarak Tel Aviv’e baskı yapmayı sürdürmüştü.
Bu gelişmelerin ardından, ABD Başkanı Donald Trump, geçtiğimiz Cumartesi günü Husilere yönelik "büyük bir saldırı" başlatılması emrini verdi.