Azerbaycan resti çekti, Almanya özür dilemek zorunda kaldı!

Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Azerbaycan resti çekti, Almanya özür dilemek zorunda kaldı!
Dünya Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Almanya ile Azerbaycan arasında "Karabağ bayrağı" üzerinden patlak veren diplomatik kriz özürle sonuçlandı. Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’in sosyal medya hesabında Karabağ’daki sözde Ermeni yönetiminin bayrağını paylaşması üzerine Bakü'den sert tepki gelmiş, Almanya büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı’na çağrılmıştı.

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’in sosyal medya hesabında Karabağ’daki sözde Ermeni yönetiminin bayrağına yer verilmesiyle patlak veren diplomatik kriz, Berlin’in özrüyle yumuşama sürecine girdi.

Almanya Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkanı Dörte Dinger tarafından Azerbaycan Cumhurbaşkanı Danışmanı Hikmet Hacıyev’e gönderilen mektupta, söz konusu paylaşımın “teknik bir hata” sebebiyle yapıldığı belirtildi. Paylaşımın fark edilmesinin ardından kısa sürede kaldırıldığına dikkat çeken Dinger, şu ifadelere yer verdi:

“Bu paylaşım, Almanya’nın Azerbaycan’ın toprak bütünlüğünü tanıyan tutumuyla bağdaşmamaktadır. Yaşanan karışıklık nedeniyle üzüntü duyuyoruz. Söz konusu gönderi, bazı kesimler tarafından yanlış anlaşılmış olabilir. Bu nedenle içtenlikle özür dileriz.”

Steinmeier’in Ermenistan ziyareti sırasında yapılan bu paylaşım, Azerbaycan kamuoyunu rahatsız etti. Almanya’nın Bakü Büyükelçisi Ralf Horlemann, Dışişleri Bakanlığı’na çağrılarak izahat istenmişti.

STEİNMEİER'İN PAYLAŞIMI KRİZE DÖNÜŞTÜ

Ermenistan ziyareti sırasında yapılan ve kısa süre sonra silinen paylaşımda, Karabağ’daki artık lağvedilmiş olan Ermeni yönetiminin bayrağına yer verilmesi, Azerbaycan’da "egemenliğe ve toprak bütünlüğüne karşı provokasyon" olarak değerlendirilmişti.

ALMANYA: TEKNİK HATA, DERİN ÜZÜNTÜ DUYUYORUZ

Kriz sonrası devreye giren Almanya Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkanı Dörte Dinger, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Müşaviri Hikmet Hacıyev’e bir özür mektubu gönderdi. Dinger, söz konusu paylaşımın “teknik bir hata” sonucu yapıldığını belirterek, “Bu durum Almanya’nın Azerbaycan’ın toprak bütünlüğüne olan açık tutumunu yansıtmamaktadır. Bu talihsiz olaydan dolayı içtenlikle özür diliyoruz” dedi.

STEİNMEİER BUGÜN AZERBAYCAN'DA

Kriz ortamında gerçekleşen ziyaretin, iki ülke ilişkilerini etkileyip etkilemeyeceği merak konusu. Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier’in, Ermenistan ziyaretinin ardından bugün Azerbaycan’a geçerek resmi temaslarda bulunması bekleniyor.

AZERTAC’ın aktardığına göre, Almanya Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkanı ve Devlet Sekreteri Dörte Dinger tarafından Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hikmet Hacıyev’e hitaben resmi bir özür mektubu gönderildi. Mektupta, söz konusu paylaşımın teknik bir hata sonucu yapıldığı ve fark edilir edilmez derhal silindiği ifade edildi.

Dinger’in imzasını taşıyan ve Azerbaycan kamuoyuyla da paylaşılan mektubun Türkçeye çevrilmiş tam metni şöyle:

Almanya Federal Cumhuriyeti – Cumhurbaşkanlığı İdaresi Başkanı – Devlet Sekreteri Dörte Dinger
31 Mart 2025
Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hikmet Hacıyev'e

“Sayın Hikmet Hacıyev,
Federal Cumhurbaşkanı’nın sosyal medya hesabında, Azerbaycan’a ait bir bölgenin bayrağına dair yanlış bir görsel ve metin kısa süreliğine yayımlandı. Bu hata fark edildiği anda paylaşım derhal silindi.

Söz konusu paylaşım, tamamen teknik bir hata sonucu yapılmıştır ve Almanya’nın Azerbaycan’ın toprak bütünlüğüne ilişkin bilinen ve değişmeyen tutumuyla hiçbir bağlantısı bulunmamaktadır.

Böyle bir hataya yol açılmış olmasından ötürü son derece üzgünüm. Paylaşımın Azerbaycan kamuoyunda olumsuz bir algı oluşturmasından dolayı içtenlikle özür diliyorum.

Federal Cumhurbaşkanı’nın yaklaşan Azerbaycan ziyareti, iki ülke arasındaki stratejik ortaklığı güçlendirmeyi ve bölgede süren barış sürecine destek sunmayı hedeflemektedir.

Saygılarımla,
D. Dinger

Azerbaycan resti çekti, Almanya özür dilemek zorunda kaldı! - 1. Resim

Öte yandan, hatalı paylaşımın ardından Almanya’nın Bakü Büyükelçisi Ralf Horlemann, Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı’na çağrılmış; yetkililer bu eylemin ülkenin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne açık bir saygısızlık olduğunu ifade etmişti.

Kaynak: Türkiye Gazetesi

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
merh 1 Nisan 2025 16:23

yap ondan sonra özür. yahu orasi bir ilkokul cocuklarinin oldugu yer deyil. Neyin özürü cocuk kandirmayin

Sonraki Haber Yükleniyor...