samdan
camii
hayirli-ramazanlar

Dünya Türk aktivist Ayşenur'un ölümünde rahatsız! BM ve ABD İsrail'den kapsamlı soruşturma talep etti

Editör:
- Güncelleme:
Dünya Türk aktivist Ayşenur'un ölümünde rahatsız! BM ve ABD İsrail'den kapsamlı soruşturma talep etti
Dünya Haberleri

Beyaz Saray'dan Türk-Amerikan vatandaşı Ayşenur Ezgi Eygi'nin ölümü sonrası ilk açıklama geldi. Biden yönetimi, İsrail'den cinayet için soruşturma talep etti. ABD'nin ardından BM'den de kapsamlı soruşturma talebi geldi.

Ayşenur Ezgi Eygi isimli Türk aktivist bugün işgal altındaki Batı Şeria'da soykırımcı İsrail askerleri tarafından başından vurularak katledildi. Yerel makamlarla temasa geçen Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Netanyahu hükümetinin gerçekleştirdiği katliamı sert sözlerle kınarken, ABD'den de konuyla ilgili ilk açıklama geldi.

BEYAZ SARAY "RAHATSIZ" OLDU

Türk-Amerikalı aktivist Ayşenur Ezgi Eygi'nin Batı Şeria'da vurularak öldürülmesinden 'derin rahatsız' olan Beyaz Saray, İsrail'den saldırıyı soruşturmasını talep etti.

Resim

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi (NSC) Sözcüsü Sean Savett, Eygi'nin İsrail askerlerince başından vurularak öldürülmesine ilişkin AA muhabirinin sorusuna yazılı olarak cevap verdi.

Sözcü Savett, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Amerikan vatandaşı Ayşenur Ezgi Eygi'nin bugün Batı Şeria'daki trajik ölümünden dolayı derin rahatsızlık duyuyoruz, kalplerimiz onun ailesi ve sevdikleriyle beraber. Daha fazla bilgi için İsrail hükümetine ulaştık ve olayın soruşturulmasını talep ettik."

BLINKEN: "ÜZÜLÜYORUZ, GEREKTİĞİNDE HAREKETE GEÇECEĞİZ"

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, işgal altındaki Batı Şeria’nın Nablus kentinde İsrail askerleri tarafından öldürülen Türk aktivist Ayşenur Ezgi Eygi’ye ilişkin açıklama yaptı. Blinken, Batı Şeria'da bir Amerikan vatandaşının ölümünden üzüntü duyduğunu ifade ederek, “Daha fazla bilgiye sahip olduğumuzda bunu paylaşacağız ve gerektiğinde harekete geçeceğiz” dedi.

ABD TRAJİK ÖLÜMÜN FARKINDA

ABD Dışişleri Bakanlığı ise Eygi'nin öldürülmesiyle ilgili, "Ayşenur Eygi adlı Amerikan vatandaşının bugün Batı Şeria'da trajik ölümünün farkındayız. Eygi'nin ölümüyle ilgili ivedi şekilde daha fazla bilgi topluyoruz." açıklamasını yapmıştı.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matthew Miller yaptığı açıklamada "Ailesine ve sevenlerine en derin taziyelerimizi sunuyoruz. Ölümünün koşulları hakkında acilen daha fazla bilgi topluyoruz ve daha fazla bilgi edindikçe söyleyecek daha çok şeyimiz olacak. Amerikan vatandaşlarının emniyet ve güvenliğinden daha yüksek bir önceliğimiz yok" demişti.

ABD'NİN İSRAİL BÜYÜKELÇİSİ JACK LEW'DEN TAZİYE MESAJI

ABD'nin İsrail Büyükelçisi Jack Lew, bugün İsrail askeri tarafından öldürülen Türk Kökenli ABD vatandaşı aktivist Aysenur Ezgi Eygi'ye ilişkin yaptığı açıklamada, “Bugün Batı Şeria'da bir Amerikan vatandaşı olan Aysenur Eygi'nin trajik ölümünden haberdarız. Ailesine ve sevenlerine en derin taziyelerimizi sunuyoruz” dedi.

İşgal altındaki Batı Şeria'da Türk Kökenli ABD vatandaşı aktivist Ayşenur Ezgi Eygi'nin İsrail askerleri tarafından öldürülmesine ilişkin ABD'nin İsrail Büyükelçisi Jack Lew yaptığı açıklamada, “Bugün Batı Şeria'da bir Amerikan vatandaşı olan Aysenur Eygi'nin trajik ölümünden haberdarız. Ailesine ve sevenlerine en derin taziyelerimizi sunuyoruz” dedi.

Eygi'nin ölümüne ilişkin daha fazla bilginin toplandığını belirten Lew, “Daha fazla bilgi edindikçe daha fazla şey söyleyeceğiz. Amerikan vatandaşlarının emniyet ve güvenliğinden daha yüksek bir önceliğimiz yoktur” ifadelerini kullandı.

BM KAMPAMLI SORUŞTURMA İSTEDİ

Birleşmiş Milletler (BM), Batı Şeria’nın Nablus kentinde Türk-Amerikan vatandaşı Ayşenur Ezgi Eygi'nin işgalci İsrail askerleri tarafından öldürülmesinin kapsamlı bir şekilde soruşturulmasını ve suçluların hesap vermesini talep etti.

BM Sözcüsü Stephane Dujarric, daha önce BM personelinin öldürülmesi üzerine ise, "BM personeli bağlamında suçlular hakkında hiçbir şey yapılmadı" dedi. Dujarric, ancak çatışma sonlandıktan sonra suçluların cezalandırılacağına işaret etti. 

NE OLMUŞTU?

Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre İsrail güçleri, Batı Şeria'nın Nablus kentine bağlı Beyta beldesinde düzenlenen işgal karşıtı gösteriye gerçek mermi ile saldırmış, saldırıda ABD vatandaşlığı da bulunan Eygi, başından vurulmuştu.

Nablus'taki Rafidiye Devlet Hastanesi Müdürü Fuad Nafia, hastanelerine getirilen Eygi'yi tüm müdahalelere rağmen kurtaramadıklarını belirtmişti.

ULUSLARARASI DAYANIŞMA HAREKETİ: İSRAİL, TÜRK-AMERİKAN VATANDAŞI EYGİ'Yİ KASITLI ÖLDÜRDÜ

Uluslararası Dayanışma Hareketi (ISM), İsrail'in, Türk-Amerikan vatandaşı Ayşenur Ezgi Eygi'yi kasıtlı hedef alarak öldürdüğünü bildirdi.

Filistin halkının uğradığı baskıya karşı çıkmak için kurulan ISM'den Eygi'nin işgalci İsrail askerlerince öldürülmesine ilişkin yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada, ISM gönüllüsü Eygi'nin haftalık düzenlenen gösterilere gözlemci olarak katıldığı belirtildi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Irfan oto 6 Eylül 2024 22:41

ALLAH im bu zalimleri kahrı perişan eyle mazlumun ahını yerde birakma

Sonraki Haber Yükleniyor...