Bir ülke yavaş yavaş okyanusa gömülüyor! Varlıklar dijital ortama naklediliyor

İklim değişikliği sebebiyle sular altında kalmanın eşiğinde olan Tuvalu, mirasını korumak için ülkedeki yapılardan doğal güzelliklerine kadar her şeyi dijital ortama taşıyor.
Pasifik Okyanusu’nda dokuz mercan adasından oluşan ve 11 binin üzerinde vatandaşı bulunan Tuvalu, artık yaşanamaz hâle gelebileceği bir gelecekle karşı karşıya. İklim değişikliğinin sebep olduğu deniz seviyesindeki yükselme, Tuvalu topraklarını tehdit ediyor.
HER ŞEY DİJİTALLEŞİYOR
Ülke toprakları okyanusun altında kalma riski taşıyan Tuvalu hükûmeti, ülkenin güzelliklerini, kültürünü ve vatandaşlarının kanuni haklarını gelecek nesiller için korumak amacıyla “Dijital Ulus” projesine yöneldi. Hükûmet, ülkenin dijital bir kopyasını inşa ederek, evlerinden doğal güzelliklerine kadar her şeyi yedekliyor. Tuvalu ayrıca, ülkenin sanal dünyadaki sınırlarını güvence altına almanın yanı sıra hükûmetin faaliyetlerine devam edebilmesi için dijital pasaportlar oluşturmaya çalışıyor.
Bu pasaportlar vatandaşlarına, seçim ve referandumlara katılım, doğum, ölüm ve evliliklerin kaydedilmesi ve benzeri birçok resmî işlemi dijital ortamda yapma imkânı tanıyor.
2022'DE DUYURULMUŞTU
Avustralya’daki Griffith Üniversitesinde araştırma görevlisi olan Taukiei Kitara, söz konusu çalışmalara dair yaptığı açıklamada; “Dijital Ulus” projesinin, milletin fiziki olarak yok olacağı ön kabulünü temsil etmediğini belirterek, bu projenin Tuvalu’nun iklim değişikliğiyle mücadele metotlarından sadece birisi olduğunu kaydetti.
Söz konusu adım ilk olarak “Dijital Ulus” projesi adıyla Tuvalu Dışişleri Bakanı Simon Kofe tarafından 2022’de Mısır’da düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 27. Taraflar Konferansı’nda (COP27) duyurulmuştu.