Boeing uçakları geri gönderiliyor! Vergi restleşmesi sonrası radikal karar

ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşında Trump’ın artırdığı gümrük vergileri sonrası Çin, radikal bir karara imza atarak Boeing’den sipariş ettiği uçakları iade etmeye başladı. Boeing, teslim edilmeyen uçakları başka müşterilere yönlendirmeyi planlarken, şirket yöneticileri müzakerelerden umutlu olduklarını açıkladı.
ABD Başkanı Donald Trump, ilk olarak yüzde 67 şeklinde açıkladığı Çin'e yönelik gümrük vergilerini her geçen gün daha da artırdı. Asya ülkesiyle defalarca restleşen Trump, dünya piyasasını da alt üst etti.
ÇİN'DEN RADİKAL BOEİNG KARARI
Uçak üreticisi Boeing’in CEO’su Kelly Ortberg, Çin'in ABD ile yaşanan ticaret gerilimleri nedeniyle sipariş ettiği uçaklardan ikisini iade ettiğini, üçüncüsünün de yolda olduğunu açıkladı.
Ortberg, CNBC’ye yaptığı açıklamada, bu yıl Çin'e teslim edilmesi planlanan 50 uçağın müşteriler tarafından alınmayacağının bildirildiğini söyledi. ABD'nin Çin'den ithal ürünlere yüzde 145 gümrük vergisi koymasının ardından, Çin de ABD ürünlerine yüzde 125 vergiyle karşılık vermişti.
"UÇAK TESLİM ALMAYI BIRAKTIK"
Trump, Salı günü Oval Ofis’te yaptığı açıklamada, Çin’le ticari ilişkilerde iyimser olduğunu belirterek, uygulanan tarifelerin “önemli ölçüde düşeceğini ama sıfır olmayacağını” söyledi. Ancak Ortberg, Çin’in “tarife ortamı nedeniyle uçak teslim almayı bıraktığını” vurguladı.
ABD'nin en büyük ihracatçısı olan Boeing, ticari uçak satışlarının yaklaşık %70’ini yurt dışına gerçekleştiriyor. Ortberg, teslim edilmeyen 41 uçağın başka müşterilere satılabilmesi için seçenekleri değerlendirdiklerini, diğer havayollarından yüksek talep olduğunu belirtti.
"NİYETLERİNİ ANLAMAYA ÇALIŞIYORUZ"
Henüz üretime alınmamış dokuz uçağın durumu için de “müşterilerin niyetini anlamaya çalışıyoruz, gerekirse bu uçakları da başka müşterilere yönlendirebiliriz” dedi. “Teslim almayacak müşteriler için uçak üretmeye devam etmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.
Ortberg, Trump’ın ekibiyle her gün temas halinde olduklarını ve “müzakerelere ulaşacaklarından umutlu” olduklarını belirtti.
ABD Hazine Bakanı Scott Bessent ise IMF konferansında yaptığı açıklamada, Çin ile yapılacak bir görüşmenin “büyük bir anlaşma” için fırsat olabileceğini söyledi. Çin’in ekonomisini ihracata daha az bağımlı hale getirme konusunda ciddi olması durumunda bir anlaşma sağlanabileceğini ifade etti.
SERBEST TİCARET VURGUSU
Öte yandan Ortberg, Boeing'in tedarik zincirindeki Japonya ve İtalya gibi ülkelerin de artık yüzde 10’luk genel tarifelere maruz kaldığını belirtti. Boeing Mali İşler Müdürü Brian West ise “serbest ticaret politikası bizim için çok önemli” diyerek, tedarikçilerle çalışmaları sürdüreceklerini vurguladı.
Boeing, yılın ilk çeyreğinde üretim ve teslimat sayılarındaki artışla birlikte daha küçük bir zarar açıkladı. 2024 yılında yaşanan krizler ve yaklaşık 30 bin Amerikalı işçinin grevi nedeniyle üretimde düşüş yaşanmıştı.