Çernobil’deki kurtlar kansere direnç geliştirdi! Amansız hastalığın tedavisi için yeni ümit

Ukrayna'daki Çernobil faciasının ardından bölgede yaşamaya devam eden kurtların radyasyonun neden olduğu kansere karşı diren geliştrdiği ortaya çıktı. Bilim adamları bölgede araştırmalarını sürdürürken, bunun kanser tedavisinde yeni bir umut olabileceğini söylüyor.
MEHMET EMİN ARVAS'IN HABERİ
Ukrayna’da 1986’da Çernobil Nükleer Santrali’nde meydana gelen patlama sonrasında şehirdeki 100 bin kişi, kansere yol açan radyasyon sızıntısı sebebiyle şehirden tahliye edildi. İnsanlar bir daha bölgeye girmedi ama kurtlar ve atlar orada kendilerine hayat alanı buldu.
KANSERE DİRENÇ GELİŞTİRDİLER
Kazanın üzerinden geçen 35 senede kurtlarda kansere karşı direnç gelişti. ABD’de Princeton Üniversitesinden Dr. Cara Love ve ekibi, Çernobil kurtlarının nasıl hayatta kaldıklarını araştırıyor.
Ekip, 2014’te yasak bölgeye gidip kurtlardan kan örnekleri aldı, radyasyon seviyelerini ölçen tasmalar taktı.
Bu tasmalar, araştırmacılara kurtların hareketleri ve radyasyon seviyesi hakkında anlık bilgiler veriyor.
İNSANA GÖRE 6 KAT FAZLA DOZA MARUZ KALDILAR
Bilim adamları, Çernobil kurtlarının her gün 11,28 milirem’den fazla radyasyona maruz kaldıklarını keşfettiler; bu, bir insan için güvenli sınırın altı katından fazla.
TEDAVİDE YENİ UMUT
Dr Love, ayrıca kurtların bağışıklık sistemlerinin radyasyon tedavisi gören kanser hastalarına benzer şekilde değiştiğini buldu. Araştırmanın kanser tedavisi için ümit verici sonuçlar doğurması bekleniyor.