Cezayir Fransız diplomatları neden kovdu? Gerilim tırmanıyor

Kaynak: Dış Haberler
- Güncelleme:
Cezayir Fransız diplomatları neden kovdu? Gerilim tırmanıyor
Dünya Haberleri  / Dış Haberler

Cezayir, Fransa ile yıllardır süregelen gerilimi yeni bir boyuta taşıdı. 12 Fransız büyükelçilik yetkilisine 48 saat içinde ülkeyi terk etme emri verildi.

Cezayir ile Fransa arasında son dönemde tırmanan gerilim, diplomatik bir krize dönüştü. Cezayir hükümeti, Fransız Büyükelçiliği’ne bağlı 12 yetkilinin ülkeyi 48 saat içinde terk etmesini emretti. Karar, Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot tarafından doğrulandı.

Barrot, Fransız basınına yaptığı açıklamada, sınır dışı kararının Paris'te üç Cezayir vatandaşının tutuklanmasına karşılık olarak alındığını söyledi. Fransız BFM TV’ye göre Barrot, alınan kararı "haksız" olarak niteledi.

FRANSA'DAN SERT ÇIKIŞ: CEZAYİR BU KARARDAN VAZGEÇMELi

Barrot, "Cezayirli yetkililerden bu ihraç önlemlerini terk etmelerini istiyorum. Bu kişilerin süren adli süreçle ilgisi bulunmamaktadır. Karar korunursa, Fransa cevap vermekten başka bir seçenek görmeyecektir" ifadelerini kullandı.

Diplomatik kaynaklar, sınır dışı edilenlerin Fransız İçişleri Bakanlığı’na bağlı bazı personeller olduğunu bildirdi.

AMİR BOUKHORS KRİZİ: GERİLİM TIRMANDI

Krizin merkezinde, sosyal medyada “Amir DZ” ismiyle bilinen Cezayirli muhalif influencer Amir Boukhors’un Fransa’da kaçırılması olayı yer alıyor. Fransız savcılar, Boukhors’un Nisan 2024’te bir Paris banliyösünde kaçırılmasıyla bağlantılı olarak Cezayir’e bağlı bir konsolosluk yetkilisi de dahil olmak üzere üç kişiyi suçladı.

Cezayir hükümeti, konsolosluk personelinin tutuklanmasına sert tepki gösterdi. Dışişleri Bakanlığı, "Bu karar, iki ülke ilişkilerinde benzeri görülmemiş bir yargı dönüşümüdür ve ilişkileri normalleştirme sürecini baltalamaktadır" açıklamasını yaptı.

CEZAYİR: FRANSA'DAN GELEN DEZENFORMASYONU REDDEDİYORUZ

Kuzey Afrika ülkesi, Fransa’yı diplomatik bir tırmanışa ve "dezenformasyon kampanyası" yürütmekle suçladı. Cezayir, Boukhors’u "sabotaj faaliyetleri ve terör bağlantılarıyla suçlanan bir zanlı" olarak tanımlarken, hakkında dokuz uluslararası tutuklama emri bulunduğunu açıkladı.

Amir Boukhors ise 2016’dan bu yana Fransa’da yaşıyor ve 2023 yılında siyasi sığınma hakkı elde etti. Nisan 2024’te kısa süreliğine kaçırılan Boukhors, bir gün sonra serbest bırakıldı.

GERGİNLİK TIRMANIYOR

İlişkilerin son dönemde toparlanma sürecine girdiği bir dönemde yaşanan bu gelişme, Cezayir ile eski sömürgeci güç Fransa arasındaki diplomatik bağları yeniden çıkmaza sürükledi. Geçtiğimiz ay bir Cezayir mahkemesi, Fransız-Cezayirli yazar Boualem Sansal’a beş yıl hapis cezası vermiş; Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, yazarın serbest bırakılması için çağrıda bulunmuştu.

Kaynak: Dış Haberler

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...