Çin'den Kuşak ve Yol'da yeni adım: Türkiye stratejik merkez, Erivan ulaştırma ağına dahil oluyor

Küresel ticaret haritası yeniden şekilleniyor! Çin, tarihi Kuşak ve Yol Girişimi’nde dikkat çeken bir hamleye daha imza atarak Ermenistan’ı ulaştırma ağına dahil etmeye hazırlanıyor. Pekin’in bu planı ilk kez Çin’in Ermenistan Maslahatgüzarı Min Chen tarafından açıklanırken, Türkiye’nin ise stratejik merkez konumunu daha da güçlendirdiği vurgulandı.
DIŞ HABERLER—Çin, Kuşak ve Yol Girişimi’nde yeni bir sayfa açmaya hazırlanıyor. Çin’in Ermenistan Maslahatgüzarı Min Chen, Erivan’ın projeye dahil edileceğini ilk kez duyurdu. Aynı zamanda Türkiye-Çin ilişkileri hakkında dikkat çeken açıklamalarda bulunan diplomat, Türkiye’nin jeopolitik konumunu, ekonomik potansiyelini ve Orta Koridor’daki rolünü “vazgeçilmez” olarak nitelendirdi.
ÇİN'DEN İLK AÇIKLAMA: ERİVAN KUŞAK VE YOL'A DAHİL EDİLECEK
Min Chen, Turkiyegazetesi.com.tr’ye yaptığı özel açıklamada, Pekin’in “Dünyanın Kavşağı” olarak konumlandırdığı Ermenistan’ı, Kuşak ve Yol Girişimi’ne daha aktif şekilde entegre etmeyi planladığını söyledi.
Çin’in bu kapsamda Erivan’la ulaştırma alanında yakın zamanda bir anlaşma imzalayacağını belirten Chen, projelerin, Güney Kafkasya’nın ekonomik haritasını yeniden çizeceğine işaret etti.
“TÜRKİYE İLE İLİŞKİLER YENİ BİR AŞAMAYA GİRDİ”
Min Chen, Türkiye ve Çin’in “kadim İpek Yolu mirasıyla şekillenen dostluklarını stratejik ortaklığa dönüştürdüğünü” belirtti.
Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasındaki güçlü diyaloğa dikkat çeken diplomat, “İlişkilerimiz olumlu bir seyir izliyor. Ortak kazanca dayalı iş birliği için yeni bir sayfa açılmıştır” ifadelerini kullandı.
ÇİNLİ ENERJİ DEVİ TÜRKİYE'YE GELİYOR
Çin’in en büyük kamu enerji şirketlerinden China Energy’nin Türkiye’ye yatırım için temaslara başladığını da açıklayan Min Chen, “Türkiye’nin enerjiye açık politikası ve yenilenebilir alandaki teşvikleri Çinli şirketler için büyük fırsatlar sunuyor” dedi.
TÜRKİYE: ÇİN İÇİN ÜRETİM ÜSSÜ VE LOJİSTİK KÖPRÜ
Min Chen, Türkiye’nin Avrupa, Orta Doğu ve Afrika’ya açılan jeostratejik konumunun Çinli üreticiler için benzersiz bir dağıtım ve üretim üssü haline geldiğini aktardı. Özellikle elektrikli otomotiv alanında Türkiye'nin iç pazar büyüklüğü ve Gümrük Birliği avantajı sayesinde Çinli firmalar için çekim merkezi olduğunu vurguladı.
"DIŞ TİCARETTE ASİMETRİ DENGELENEBİLİR"
2024 sonu itibarıyla iki ülke arasındaki dış ticaret hacmi 50 milyar dolara yaklaşırken, bu rakamın yüzde 90’ından fazlası Çin’in ihracatından oluşuyor. Ancak Min Chen, Türkiye’ye yönelik doğrudan yatırımların artmasıyla bu dengesizliğin zamanla azalacağını, karşılıklı kazanıma dayalı bir yapının inşa edileceğini ifade etti.