Çin’den savaş provası: Tasman Denizi'nde gerçek mühimmatlı tatbikat yapıldı

Kaynak: Dış Haberler
- Güncelleme:
Çin’den savaş provası: Tasman Denizi'nde gerçek mühimmatlı tatbikat yapıldı
Dünya Haberleri  / Dış Haberler

Pasifik sularında tansiyon yükseliyor! Çin donanmasına ait savaş gemileri, Tasman Denizi’nde önceden haber vermeden gerçek mühimmat kullanarak tatbikat gerçekleştirdi. Yeni Zelanda ve Avustralya, bölgedeki ticari uçuşları etkileyen bu ani hamleye sert tepki gösterirken, Pekin yönetimi tatbikatın uluslararası hukuka uygun olduğunu savundu.

Çin donanmasına ait bir kruvazör, Avustralya ve Yeni Zelanda arasındaki Tasman Denizi’nde gerçek mühimmat kullanarak bir tatbikat gerçekleştirdi. 

Yeni Zelanda yetkilileri, bu tatbikatın ticari hava trafiği için uyarı verilmesine neden olduğunu duyurdu. Avustralya ve Yeni Zelanda, tatbikatın önceden haber verilmemesi nedeniyle endişelerini Pekin’e iletti.

Çin’den savaş provası: Tasman Denizi'nde gerçek mühimmatlı tatbikat yapıldı - 1. Resim

SAVAŞ KAPIDA MI?

Yeni Zelanda Savunma Bakanı Judith Collins’in ofisinden yapılan açıklamaya göre, Yeni Zelanda donanmasına ait bir fırkateynin personeli, Çin’e ait Zunyi kruvazörünün ana silahından gerçek mühimmatla ateş açıldığını gözlemledi. Üç Çin gemisinin uluslararası sularda bulunduğu belirtilirken, Yeni Zelanda Sivil Havacılık Otoritesi bölgedeki uçakları bilgilendirmek için devreye girdi.

Avustralya ise, Çin donanmasının ticari uçuşları rota değiştirmeye zorlayan bir canlı ateş uyarısı yayınlamasını “endişe verici” olarak nitelendirdi. Avustralya Savunma Bakanı Richard Marles, Çin’in uluslararası hukuka uygun hareket ettiğini ancak tatbikatlar öncesinde 12-24 saat önceden bildirim yapma gibi en iyi uygulamalara uymadığını belirtti. 

Avustralya Dışişleri Bakanı Penny Wong, konuyu G20 toplantısında Çinli mevkidaşı Wang Yi ile doğrudan görüştüğünü açıkladı.

ÇİN'DEN TATBİKATLARA SAVUNMA: "GÜVENLİ, STANDART VE PROFESYONEL"

Pekin yönetimi, yapılan manevraları “güvenli, standart ve profesyonel” olarak tanımlarken, gerçek mühimmat kullanılıp kullanılmadığı konusunda yorum yapmaktan kaçındı. Ancak bu tatbikat, son dönemde Çin ile Avustralya arasında artan askeri gerginliklerin yeni bir halkası olarak görülüyor.

Avustralya geçtiğimiz hafta, bir Çin savaş uçağının Güney Çin Denizi'nde devriye gezen bir Avustralya hava kuvvetleri uçağının yakınına işaret fişekleri bıraktığını iddia ederek Pekin’i “güvensiz askeri davranışları” nedeniyle eleştirmişti. Daha önce de, bir Çin savaş uçağının uluslararası hava sahasında bir Avustralya Seahawk helikopterinin önünü kestiği ve uçuş yoluna işaret fişekleri attığı öne sürülmüştü.

BÖLGEDEKİ ASKERİ GERİLİM ARTIYOR

Asya-Pasifik bölgesinde Çin’in artan askeri varlığı, hava sahası ve deniz yollarında yaşanan gerilimleri tırmandırıyor. ABD ve Avustralya gibi müttefik ülkeler, Tayvan Boğazı’nın uluslararası su yolu statüsünü vurgulamak için düzenli olarak bu bölgeden geçerken, Çin bu adımları egemenlik ihlali olarak görüyor.

Son yaşanan tatbikat, Avustralya ve Yeni Zelanda’nın bölgedeki Çin askeri varlığına karşı temkinli duruşlarını güçlendirmesine neden olurken, Pekin yönetiminin benzer tatbikatlara devam edip etmeyeceği merakla bekleniyor.

Kaynak: Dış Haberler

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...