Çin'in vergileri Fransa'daki endüstriyi sarstı! 50 milyon euro buhar oldu

Fransız konyak endüstrisi, Çin'in anti-damping vergileri nedeniyle aylık 50 milyon euro kaybettiğini açıkladı ve hükümetten yardım istedi. 11 Ekim'den bu yana Çin, Avrupa Birliği'nden (AB) ithal edilen brendi ürünlerine vergi uyguluyor. Fransız Konyak ve Armanyak Üreticileri Birliği, "Bu cezai önlemler, aylık sevkiyatlarımızda yüzde 50'lik bir düşüşe neden oldu" açıklamasını yaptı.
Fransız konyak endüstrisi, Çin'in anti-damping vergileri uygulaması nedeniyle aylık 50 milyon euro kaybettiklerini açıkladı ve hükümetten yardım talebinde bulundu.
ÇİN, AB'DEN İTHAL EDİLEN ÜRÜNLERE VERGİ UYGULUYOR
11 Ekim'den bu yana Çin, Avrupa Birliği'nden (AB) ithal edilen brendi ürünlerine vergi uyguluyor. Bu adım, AB'nin Çin menşeli elektrikli araçlara haksız rekabet iddialarıyla yüzde 35,3'e varan gümrük vergisi getirmesine bir yanıt olarak geldi.
Fransız konyak üreticileri, satışlarının yüzde 98'ini ihracata bağlı olarak yapıyor ve Çin, AB'nin brendi ihracatının büyük bir kısmını oluşturuyor. Konyak ve Armanyak Üreticileri Birliği (BNIC), "Bu cezai önlemler, aylık sevkiyatlarımızda yüzde 50'lik bir düşüşe neden oldu" açıklamasını yaptı.
İSTİHDAM VE SİYASİ ETKİLER
BNIC yetkilisi Florent Morillon, "İstihdam üzerinde de etkilerini görmeye başlıyoruz. 70 binden fazla kişiye iş imkanı sağlayan bir endüstri, bugün Avrupa'nın siyasi kararlarıyla baskı altında" dedi.
Bu açıklama, Fransa'nın yıllık Tarım Fuarı'nın Paris'te başlaması öncesinde geldi. Fuar, siyasetçiler ve endüstri temsilcileri için önemli bir buluşma platformu niteliğinde. BNIC, Fransız Başbakanı François Bayrou'dan Çin'e giderek anlaşmazlığı çözmesini talep etti. "Bu tamamen siyasi bir mesele ve ancak siyasi yollarla çözülebilir" ifadelerine yer verildi.
ÇİN PAZARININ ÖNEMİ VE BELİRSİZLİKLER
Bir konyak üreticisinin yöneticisi, Fransız hükümet yetkilileriyle görüştüklerini ancak "kendilerini feda edilmiş gibi hissettiklerini" söyledi. Yönetici, Çin pazarındaki kaybın telafi edilmesinin mümkün olmadığını belirtti.
Çin, konyak endüstrisi için değer bazında birinci, hacim bazında ise ABD'nin ardından ikinci en büyük pazar konumunda.
TRUMP'IN DÖNÜŞÜ
Donald Trump'ın Beyaz Saray'a dönüşü, konyak endüstrisi için ek belirsizlikler meydana getiriyor. Trump'ın ilk başkanlık döneminde agresif bir ticaret politikası izlemiş ve konyak ürünlerine %25'lik ek vergi uygulamıştı.