Darbe oldu, yeni başbakan adayı belirlendi

Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
Darbe oldu, yeni başbakan adayı belirlendi
Dünya Haberleri  / Anadolu Ajansı

Gabon’da 30 Ağustos 2023’teki darbenin ardından Geçiş Dönemi Cumhurbaşkanı olan General Brice Clotaire Oligui Nguema, 12 Nisan 2025’te yapılacak başkanlık seçimi için adaylığını duyurdu.

Gabon'un başkenti Librevil’de düzenlenen mitingde konuşan Nguema, destekçileri önünde adaylığını resmen açıkladı. Nguema, "Uzun bir düşünme sürecinin ardından ve halkımızın yoğun çağrılarına yanıt olarak, 12 Nisan 2025 başkanlık seçiminde aday olmaya karar verdim" ifadelerini kullandı.

Ülkenin demokrasiye dönüş sürecinde önemli adımlar attıklarını vurgulayan Nguema, adaletin, kardeşliğin ve ilerlemenin hüküm sürdüğü yeni bir Gabon inşa etme sözü verdi.

Gabon, 18 Kasım 2024’te anayasa değişikliği yaparak yarı başkanlık sisteminden başkanlık sistemine geçiş yapmıştı.

NE OLDU?

Gabon'da devrik Cumhurbaşkanı Ali Bongo Ondimba, 26 Ağustos 2023’teki cumhurbaşkanı seçimini üçüncü kez kazanmış, oy verme işleminin son saatlerinde "şiddet" uygulandığı gerekçesiyle sokağa çıkma yasağı getirilmiş ve oy sayımı sürerken internet kısıtlanmıştı.

30 Ağustos'ta ulusal televizyon binasına giren bir grup asker, yönetimi ele geçirdiklerini duyurmuştu. "Kurumların Geçişi ve Restorasyonu Komitesi (CTRI)" isimli askeri yönetim, 26 Ağustos'taki seçimlerin iptal edildiğini açıklamıştı.

CTRI liderliğine getirilen Cumhuriyet Muhafızları Komutanı General Brice Oligui Nguema, 4 Eylül 2023’te düzenlenen törenle Anayasa Mahkemesi önünde "geçiş hükümetinin cumhurbaşkanı" sıfatıyla yemin etmişti.

Kaynak: Anadolu Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...