DNA'ya zarar veriyor, iyileşmesi aylar sürüyor! O gıdalara dikkat

Limon sıktıktan sonra güneşe çıkmanın ciltte ciddi hasarlara neden olabileceğini biliyor musunuz? 40 yaşında bir adam, ellerinde yanma şikayetiyle hastaneye gitti ve yanıkların nedeninin limon sıkması olduğu anlaşıldı. İşte detaylar...
Teksas'ta yaşayan 40 yaşındaki bir adam, ellerinde yanma ve döküntü şikayetleriyle bir alerji kliniğine başvurdu. İki gün önce limon sıktıktan sonra güneşe maruz kalan adamın, cildinde kabarcıklar oluştu ve ardından koyulaşıp pullanan bir süreç başladı. Doktorlar, bu durumu fitofotodermatit olarak teşhis etti.
TEDAVİSİ AYLAR SÜRÜYOR
Fitofotodermatit, bitkilerde bulunan kimyasalların güneş ışığıyla etkileşime girdiğinde ciltte yanma, kabarma ve pigment değişikliklerine neden olan bir cilt hastalığı. Limon, portakal, kereviz ve maydanoz gibi bitkilerde bulunan kimyasallar, ultraviyole ışıkla birleştiğinde yukarıdaki gibi ciltte yanmalar meydana geliyor. Bu kimyasallar cilt hücrelerine nüfuz ederek DNA'ya zarar veriyor.
Arstechnica'nın haberine göre, limon gibi gıda ürünleriyle çalışırken güneşe çıkmak, ciltte uzun süren hasarlara neden olabiliyor. 40 yaşındaki adamın elindeki yanıklar, steroid krem ve losyonla tedavi edildiği açıklandı ancak iyileşmesi aylar sürdü.
Güneş ışığının ve bitkisel kimyasalların bir araya geldiğinde oluşturduğu bu tehlikeye karşı korunmak oldukça basit. Limon gibi bitkilerle temas ettikten sonra elleri iyice yıkamak, eldiven kullanmak ve güneşe çıkmadan önce mutlaka güneş koruyucu sürmek bu tür rahatsızlıkların önüne geçebilir.