Dört hafta üst üste yükselen doğal gaz fiyatı en yüksek seviyede! Avrupa enerji krizine sürükleniyor

Avrupa, doğal gaz fiyatlarının son iki yılın en yüksek seviyesine çıkmasının ardından yeni bir enerji krizinin eşiğinde bulunuyor. Referans gaz vadeli işlemleri pazartesi günü %5,4'e kadar artarak megavat saat başına 58,75 avroya ulaştı. Bu, dört hafta üst üste yaşanan fiyat artışlarının ardından Şubat 2023’ten bu yana görülen en yüksek seviye oldu.
Avrupa, doğal gaz fiyatlarının son iki yılın en yüksek seviyesine çıkmasının ardından yeni bir enerji krizinin eşiğinde bulunuyor.
2022’de yaşanan enerji krizi nedeniyle artan faturalar, inatçı enflasyon ve azalan sanayi faaliyetleriyle uzun süre mücadele eden kıta, yeniden ekonomik sıkıntılara yol açabilecek uzun soluklu bir fiyat artışı tehdidiyle karşı karşıya.
"DÖRT HAFTA ÜST ÜSTE ARTTI"
Bu kış bölgedeki gaz stokları hızla tükeniyor ve rezerv seviyeleri ne kadar düşerse, yeniden doldurmak da o kadar zorlaşıyor. Yaz dönemi için belirlenen fiyatlar o kadar yüksek ki, Uniper ve Eni SpA gibi büyük enerji şirketleri için yakıt stoklamak ekonomik olarak cazip olmuyor. Bu durum, hükümetlerin devreye girmesini gerektirebilir.
Referans gaz vadeli işlemleri pazartesi günü %5,4'e kadar artarak megavat saat başına 58,75 avroya ulaştı. Bu, dört hafta üst üste yaşanan fiyat artışlarının ardından Şubat 2023’ten bu yana görülen en yüksek seviye oldu.
Stok seviyeleri artık kritik bir gösterge haline gelmiş durumda ve politika yapıcılar, Avrupa’nın giderek daha fazla rüzgar gibi kesintili enerji kaynaklarına bağımlı hale gelmesi nedeniyle endişeli.
RUS GAZINN KESİLMESİ VE STOK KULLANIMI
Ancak bu kış daha fazla rüzgarsız gün yaşanması, hava sıcaklıklarının bir miktar düşmesi ve yılın başında Ukrayna üzerinden gelen Rus gazının kesilmesi, ülkeleri yakıt stoklarını kullanmaya zorladı.
Avrupa’nın depolama tesisleri şu anda %50'nin altında doluluk oranına sahip ve bu, 2022’den bu yana yılın bu dönemindeki en düşük seviyeye işaret ediyor.
ICIS'in aylık raporuna göre, Avrupa'da gaz tüketiminin bu ay geçen yıla göre %17 artması bekleniyor. Bu artış, özellikle konut ve ticari talebin yükselmesine bağlı olarak gerçekleşecek.
KIŞ SERT GEÇECEK...
Üstelik kış henüz sona ermedi. Kuzeybatı Avrupa, önümüzdeki günlerde dondurucu soğuklara hazırlanırken, artan ısınma ihtiyacı stokların daha da azalmasına ve fiyat artışlarının devam etmesine neden olabilir.
Global Risk Management Baş Analisti Arne Lohmann Rasmussen, "Avrupa Birliği'nin bahara çok düşük gaz stoklarıyla girme riski son birkaç haftada arttı" dedi. Norveç'in yaz bakım sezonu da, piyasada arzın zaten kısıtlı olduğu bir dönemde tedariki sınırlayabilir.
MÜZAKARELER ÖNEM KAZANDI
Tüccarlar ayrıca ABD'nin uyguladığı tarifeler ve muhtelem misillemelerin sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ithalatını daha pahalı hale getirme riskini yakından takip ediyor.
Öte yandan, bazı Orta Avrupa ülkelerinin Ukrayna üzerinden gaz geçişinin yeniden başlamasını savunmasıyla, Rus gaz tedarikiyle ilgili müzakereler de önem kazanıyor.
Rabobank Avrupa Enerji Stratejisti Florence Schmit, “Gaz fiyatları ne kadar uzun süre yüksek kalırsa, Ukrayna üzerinden bir şekilde Rus gaz akışının yeniden başlaması o kadar muhtemel hale gelir” dedi.