Dünya basını Türkiye'yi konuşuyor! "Zelenskiy'e Erdoğan sahip çıktı, ABD dışladı"
Ankara’daki kritik zirve, dünya basınında geniş yankı uyandırırken, Ermeni basını Türkiye’nin Ukrayna konusundaki diplomatik hamlelerinin ABD Başkanı Donald Trump’ın yaklaşımıyla benzerlik taşıdığına dikkat çekti.
DIŞ HABERLER—Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’in Beştepe’de gerçekleştirdiği üç saatlik görüşme, dünya basınında geniş yer buldu. İki liderin ortak basın toplantısında yaptığı açıklamalar, özellikle Türkiye’nin arabuluculuk rolüne vurgu yapan ifadeler, uluslararası medyada yankı uyandırdı.
TÜRKİYE'NİN ARABULUCULUK ROLÜNE DİKKAT ÇEKTİLER
Ermeni basını, Erdoğan’ın barış sürecindeki rolüne dikkat çekerek, Türkiye’nin Ukrayna konusundaki diplomatik hamlelerinin, ABD Başkanı Donald Trump’ın yaklaşımıyla benzerlik taşıdığına dikkat çekti.
Yunanistan merkezli Protothema gazetesi ise, Zelenskiy’nin Erdoğan’ın "davetlisi" olarak Ankara’ya geldiğine vurgu yaptı ve Türkiye’nin bölgedeki etkin diplomatik gücüne değindi.
"TÜRKİYE DİPLOMATİK ÇABALARINI SÜRDÜRÜYOR"
İsrail basını, Times of Israel gazetesi aracılığıyla Erdoğan’ın barış görüşmelerine ev sahipliği yapma teklifine geniş yer verdi. Gazete, “Türkiye, savaşın sona erdirilmesi için diplomatik çabalarını sürdürüyor” ifadelerini kullandı.
Arap basını, Türkiye’nin barış sürecindeki arabulucu rolüne dikkat çekerek, NATO üyesi Ankara’nın savaşan iki tarafla da iyi ilişkilerini sürdürmeye çalıştığını vurguladı. Al Jazeera, “Erdoğan kendisini Ukrayna ve Rusya arasında kilit bir arabulucu olarak konumlandırıyor” yorumunu yaptı.
MEE: ZELENSKİY'E ERDOĞAN SAHİP ÇIKTI, ABD DIŞLADI
Middle East Eye (MEE), Ankara’daki kritik zirveyi manşetine taşıdı. MEE, Türkiye’nin Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne tam destek verdiğini, ancak ABD’nin Kiev’i Rusya ile müzakerelerden dışladığını vurguladı.
Haberde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ukrayna’nın egemenliğinin korunmasının bölgesel istikrar için vazgeçilmez olduğunu söylediği belirtilirken, Türkiye’nin barış görüşmelerine ev sahipliği yapmaya hazır olduğu ifadelerine yer verildi.
MEE, Washington’un Kiev’i dışladığı diplomatik sürece dikkat çekerek, Türkiye’nin ise aktif bir barış girişimi sürdürdüğünü yazdı. Orta Doğu basınında geniş yankı uyandıran analizde, Erdoğan’ın diplomasi hamlesinin Türkiye’yi küresel barış sürecinde kilit bir aktör haline getirdiği vurgulandı.
AB BASINI ERDOĞAN'IN SÖZLERİNİ MANŞETE TAŞIDI
Ortak basın toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü desteklediğini belirterek, "Son üç yılda izlediğimiz aktif diplomasi dikkate alındığında, Rusya ile Ukrayna ve Amerika arasında gerçekleştirilmesi muhtemel görüşmeler için ülkemiz ideal bir ev sahibi olacaktır" ifadelerini kullanmıştı.
Fransa merkezli AFP, Erdoğan’ın açıklamalarını ön plana çıkararak, Türkiye’nin savaş sürecindeki diplomatik dengesine dikkat çekti. Haberde, “Ankara, Ukrayna’ya insansız hava araçları sağladı, ancak Batı’nın Rusya’ya uyguladığı yaptırımlara katılmadı. Ayrıca Rusya ile Ukrayna arasındaki birçok esir takasında arabuluculuk yaptı” ifadeleri yer aldı.
ZELENSKIY: TÜRKİYE HER ZAMAN İLKELİ BİR TUTUM SERGİLEDİ
Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Riyad’da ABD ve Rusya arasında yapılan görüşmelerden Ukrayna’nın dışlanmasını eleştirerek, Türkiye’nin sürece dahil olması gerektiğini söyledi. Zelenskiy, "Türkiye, toprak bütünlüğümüz konusunda her zaman çok ilkeli oldu. Türkiye gerek askerlerimizin gerek sivillerimizin serbest bırakılması için kolaylıklar sağladı" demişti.
Kyiv Independent, Erdoğan’ın Ukrayna’nın egemenliğine verdiği desteğin altını çizerken, “Erdoğan, müzakerelerin tamamlanması ve sürdürülebilir barışın sağlanması için Türkiye’nin her türlü desteği vereceğini belirtti” ifadelerini kullandı.
EuroNews, Erdoğan’ın Türkiye’nin barış görüşmelerine ev sahipliği yapma teklifine vurgu yaparak, “Türkiye’nin üç yıldır izlediği diplomasi, Trump’ın savaşı müzakere yoluyla sonlandırma girişimiyle örtüşüyor” yorumunda bulundu.
ABD VE RUSYA GÖRÜŞMELERİNE UKRAYNA'DAN TEPKİ
Zelenskiy, Ankara’daki basın toplantısında, ABD ve Rusya’nın Riyad’daki görüşmelerine Ukrayna’nın davet edilmemesine tepki gösterdi. "Bu müzakereler başarılı olursa, Türkiye'nin de garantör ülkeler arasında olması gerekecek" dedi.
İsrail basını, Türkiye’nin Ukrayna-Rusya barış sürecinde garantör ülke olabileceğine dair değerlendirmelere yer verdi. Ynet, Zelenskiy'nin açıklamalarına dikkat çekerek, "Savunma sanayisinde Ukrayna'ya destek veren Türkiye'nin arabulucu olması muhtemel" yorumunu yaptı.