Dünya nüfusunun yarısından fazlası tehlikede! Tedbirler hayati önem taşıyor

Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Dünya nüfusunun yarısından fazlası tehlikede! Tedbirler hayati önem taşıyor
Dünya Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Lancet dergisinde yayımlanan bir araştırmada, 2050 yılına kadar dünyadaki yetişkinlerin yarısından fazlasının, genç ve çocukların ise üçte birinin aşırı kilolu veya obez olacağı kaydedildi. Bu durum erken ölüm riskini beraberinde getirirken, sağlık sistemlerini önemli ölçüde etkileyebilir.

Lancet dergisinde yayımlanan bir araştırma, son 30 yılda dünya çapında obezite krizine karşı alınan önlemlerin yetersiz olduğunu kaydederken, obeziteden etkilenen kişi sayısında büyük bir artış olduğunu öne sürdü.

Obezite oranları gittikçe artıyor İhlas Haber Ajansı

Araştırma kapsamında elde edilen verilere göre, günümüzde 25 yaş ve üzerindeki 2,11 milyar yetişkin ile 5 ila 24 yaş arasındaki 493 milyon çocuk ve genç, fazla kilolu veya obez. Bu rakamlar 1990'da sırasıyla 731 milyon ve 198 milyon olarak kaydedilmişti.

ÇOCUKLAR TEHLİKE ALTINDA

Verilere göre duruma acil müdahale edilmezse, 2050 yılına kadar 25 yaş ve üzeri bireylerin yüzde 50’sinden fazlasının (3,8 milyar kişi) ve çocukların üçte birinin (746 milyon) obez veya aşırı kilolu olacağı tahmin ediliyor.

Dünya nüfusunun yarısından fazlası tehlikede! Tedbirler hayati önem taşıyor - 2. Resim

Özellikle çocuk ve gençlerdeki obezite oranının yüzde 121 artacağı ve 2050 yılına kadar 360 milyon çocuğun obez olacağı öngörülüyor.

OBEZİTE VAKALARI DÜNYA GENELİNDE EŞİT DAĞILMIYOR

Çalışma, dünya genelinde obeziteden etkilenen yetişkinlerin yarısından fazlasının sekiz ülkeye dağıldığını kaydediyor.

Türkiye'de kadınlar erkeklere göre daha şişman İhlas Haber Ajansı

Ülkeler sırasıyla şu şekilde: Çin (402 milyon), Hindistan (180 milyon), ABD (172 milyon), Brezilya (88 milyon), Rusya (71 milyon), Meksika (58 milyon), Endonezya (52 milyon) ve Mısır (41 milyon).

Kopenhag Üniversitesi’nden Prof. Thorkild Sørensen ise, "Obezite krizi çok büyük bir boyuta ulaştı, bu sebeple dünya çapında kamu sağlığı politikalarında köklü değişimler yapılması gerekiyor" ifadelerinde bulundu. 

Kaynak: Türkiye Gazetesi

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...