Dünya'ya çarpma riski olan Asteroit keşfedildi!

Gökbilimciler, 2024 YR4 adı verilen bir asteroidin 2032 yılında Dünya'ya çarpma ihtimalini %1,3 olarak hesapladı.
Avrupa Uzay Ajansı ve NASA tarafından yürütülen analizlere göre, 2024 YR4 adı verilen gök cismi 22 Aralık 2032'de gezegenimize tehlikeli bir şekilde yaklaşabilir.
ENDİŞELENMELİ MİYİZ?
Arizona Üniversitesi'nden asteroit uzmanı David Rankin, bu ihtimalin korkutucu görünse de %98,7’lik bir ıskalama olasılığı olduğunu belirtiyor. "Bu görmezden gelinecek bir risk değil, ancak uykuları kaçıracak kadar da büyük değil" diyen bilim insanları, yeni veriler geldikçe çarpma ihtimalinin sıfıra düşebileceğini söyledi.
2024 YR4 ASTEROİDİ HAKKINDA BİLİNENLER
Asteroit, NASA’nın ATLAS gözlem sistemi tarafından 27 Aralık 2024’te keşfedildi. Boyutları 130 ila 330 metre arasında değişiyor ve çarpması halinde bölgesel bir felakete yol açabilecek potansiyele sahip.
Dünya'ya en yakın geçişini 17 Aralık 2028’de yapacak olan 2024 YR4, bu süreçte radar sistemleriyle daha ayrıntılı analiz edilecek. Bilim insanları, bu gözlemler sonucunda 2032 çarpışma ihtimalinin tamamen ortadan kalkacağını düşünüyor.
EĞER ÇARPARSA NE OLUR?
Asteroitin bir şehre çarpması durumunda, büyük bir bölgeyi yok edebileceği tahmin ediliyor. Eğer okyanusa düşerse, büyük tsunamilere neden olabilir. Sibirya'da 1908’de meydana gelen Tunguska Olayı ile karşılaştırıldığında, benzer veya daha büyük bir etkiye sahip olabileceği düşünülüyor.
NASA VE UZAY AJANSLARI NE YAPABİLİR?
Bilim insanları, tehdit kesinleşirse asteroidin rotasını değiştirmek için uzay aracı ile çarpışma düzenlenebileceğini söylüyor. NASA, bu tür senaryoları test etmek için DART (Çift Asteroit Yönlendirme Testi) misyonunu başarıyla gerçekleştirmişti. Eğer bu yöntem başarısız olursa, çarpma noktasına yakın bölgelerde insanları tahliye etmek en etkili önlem olabilir.