Enerji savaşında yeni cephe: Çin, ABD gazına kapıyı kapattı

Kaynak: Dış Haberler
- Güncelleme:
Enerji savaşında yeni cephe: Çin, ABD gazına kapıyı kapattı
Dünya Haberleri  / Dış Haberler

Dünya enerji piyasasında taşlar yerinden oynuyor. Çin, 10 haftayı aşkın süredir ABD'den sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) alımını tamamen durdurarak, küresel ticaret dengelerini sarsacak yeni bir adım attı. Washington ile Pekin arasında yıllardır tırmanan ticaret savaşında enerji cephesi resmen açıldı.

ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşı yeni bir boyut kazandı. Çin, ABD’den sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ithalatını 10 haftayı aşkın süredir tamamen durdurdu. 

Financial Times’ın haberine göre, bu kararın temelinde Şubat ayında %15’le başlayan ve %49’a kadar yükselen gümrük tarifeleri yer aldı.

Öte yandan Pekin’in bu hamlesine cevap gecikmedi. Washington yönetimi, Çin yapımı veya Çinli firmalara ait gemilere yüksek liman ücretleri getirme planını açıkladı. ABD Ticaret Temsilciliği (USTR), önümüzdeki 180 gün içinde yürürlüğe girmesi beklenen yeni düzenlemeyle, Çin gemilerinden liman başına 1,5 milyon dolara kadar ücret alınacağını duyurdu.

Yeni uygulamanın, Başkan Donald Trump’ın “önce Amerikan gemiciliği” politikası çerçevesinde ABD tersanelerini canlandırma ve Çin’in deniz taşımacılığındaki küresel hâkimiyetini sınırlandırma hedefiyle hayata geçirileceği bildirildi.

USTR'nin açıklamasında "Çin, ABD şirketlerini ve ekonomisini ciddi şekilde dezavantajlı hale getirdi" ifadelerine yer verildi.

ÇİN AVRUPA'YA YÖNELİYOR, AMA DUVARLAR YÜKSEK

Çin’in ABD’yle gerilen ticaret ilişkilerine karşılık Avrupa Birliği ile yakınlaşma çabası ise karşılık bulmakta zorlandı. Brüksel ile Pekin arasında Çin’in devasa ticaret fazlası ve Avrupa pazarına erişim konularında ciddi görüş ayrılıkları bulunuyor. AB tarafı, özellikle Çin’in Ukrayna konusunda Rusya’ya verdiği destekten rahatsız.

Pekin son haftalarda Avrupa başkentlerine gönderdiği ticaret heyetleriyle kıta genelinde pazar arayışına girmişti. Buna karşın Avrupa Birliği yetkilileri, Pekin’in girişimlerine temkinli yaklaştı.

"YENİ BİR BAŞLANGIÇ ZAMANI"

Çin Makroekonomik Araştırmalar Akademisi’nden Zhang Yansheng, iki taraf için “yeni bir başlangıcın zamanı” olduğunu belirtti. Ancak CTP yatırım şirketinden Jaromir Cernik’e göre, ABD’nin gümrük vergileri Çinli şirketlerin Avrupa’ya yönelmesini hızlandırsa da Avrupalı yatırımcılar Çin’e temkinli yaklaşıyor.

PEKİN'DEN DİPLOMATİK ATAĞA TAM SAHA PRES

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping liderliğindeki diplomatik girişimler, Pekin’in yalnız kalmama stratejisini açıkça ortaya koydu. Çin, Trump yönetiminin baskılarına karşı bir koalisyon oluşturmak istese de şu ana kadar AB, Japonya, Güney Kore ve Avustralya gibi ülkeler bu çağrılara mesafeli durdu.

Pekin'in cevabı ise çok net oldu: "Çin'in çıkarları ABD'ye sadakat uğruna feda edilemez".

“TEK TARAFLI ZORBALIĞA KARŞI BİRLEŞİN”

Vietnam’a resmi ziyarette bulunan Çin lideri Şi Cinping, burada yaptığı açıklamada ülkeyi “tek taraflı zorbalığa” karşı Çin ile birlikte hareket etmeye çağırdı. Şi’nin, Malezya ve Güneydoğu Asya ülkelerinde de benzer mesajlar verdiği bildirildi.

GÖZDAĞI VE CAZİBE AYNI ANDA

Pekin, bir yandan diplomatik temaslarla müttefik ararken, diğer yandan Kanada ürünlerine %100’e varan gümrük vergileri getirerek ABD ile işbirliği yapan ülkelere dolaylı gözdağı vermekte.

Brookings Enstitüsü’nden Jonathan Czin, "Şi’nin hedefi ülkeleri Çin tarafına çekmek değil, Washington'u seçmelerini engellemek" değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: Dış Haberler

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...