Esad sonrası Suriye’de büyük değişim! Yasaklı kitaplar raflara dönüyor
Suriye'de Esad rejiminin devrilmesinin ardından sivillerin yanı sıra kitaplar da özgürlüğüne kavuştu.
Suriye'de Esad rejiminin devrilmesiyle birlikte sadece halk değil, yıllardır yasaklı olan kitaplar da özgürlüğüne kavuştu. Baas rejiminin sansür uyguladığı İslami eserler, felsefi metinler, siyasi içerikli yayınlar ve hatta bazı edebi eserler artık serbestçe basılıp satılabiliyor.
KİTABEVLERİNE YILLARCA BASKI YAPILDI
Şam’daki kitabevleri sahipleri, rejimin düşünce özgürlüğünü kısıtladığını ve ideolojisine aykırı görülen eserleri yasakladığını anlattı. Kitabevi sahibi Abdurrahman el-Suruci, "Bu rejim insanlara çok işkence etti. Kitabevleri sürekli güvenlik güçlerinin baskısı altındaydı, yayınladığımız kitaplar nedeniyle defalarca sorguya çekildik. İbn Kayyim el-Cevziyye ve İbn Teymiyye gibi İslam alimlerinin eserleri yasaklıydı. Eymen el-Atum ve Yusuf el-Karadavi gibi çağdaş yazarların kitapları da basılamıyordu. Rejim, Şam'ın tarihi kimliğini silmeye çalıştı” dedi.
1920 yılında kurulan Firdevs Kitabevi'nin sahibi ise rejimin sadece belirli kitapların basımına izin verdiğini ve güvenlik güçlerinin her an dükkânlarını basabileceğini söyledi. "Bilim, felsefe, din ve ahlakla ilgili kitapları yasakladılar. Sürekli güvenlik birimlerine çağrılıyorduk. Bir seferinde bir kitabı yayımladığımız için tutuklanma tehlikesi yaşadık ama tesadüfen o kitabın bir kopyası Esad’ın kütüphanesinde de bulunduğu için kurtulduk" diye konuştu.
YASAKLI KİTAPLAR RAFLARA GERİ DÖNDÜ
Esad yönetimi altında basımı yasaklanan kitaplar arasında İslam alimlerinin eserlerinin yanı sıra Batı felsefesi ve siyaset kitapları da bulunuyordu. Rejim, muhalif düşünceleri bastırmak için entelektüel eserleri sansürlerken, kendi ideolojisini destekleyen içeriklere ağırlık veriyordu.