Facebook gönderisi hayatlarını kararttı! Pakistan'da dört kişi idam edildi

Dış Haberler
- Güncelleme:
Facebook gönderisi hayatlarını kararttı! Pakistan'da dört kişi idam edildi
Dünya Haberleri  / Dış Haberler

Pakistan’da dine hakaret içerikli Facebook paylaşımları yaptıkları iddiasıyla dört kişi idam cezasına çarptırıldı.

DIŞ HABERLER—Facebook gönderisi hayatlarını kararttı. Pakistan’da bir mahkeme, dine hakaret içeren Facebook içerikleri paylaştıkları gerekçesiyle dört kişiye idam cezası verdi.  Hakim Mohammad Tariq Ayub, Wajid Ali, Ahfaq Ali Saqib, Rana Usman ve Suleman Sajid’i dine hakaretten suçlu bularak ölüm cezasına hükmetti. 

Sanıklara ayrıca her biri için 80 yıl hapis ve toplamda 5.2 milyon PKR para cezası verildi. Yetkililer, sanıkların Facebook’a dört farklı kimlik kullanarak dine aykırı içerikler yüklediğini açıkladı. 

Facebook gönderisi hayatlarını kararttı! Pakistan'da dört kişi idam edildi - 1. Resim

NELER OLDU?

Dava, Pakistan Federal Siber Suçlar Soruşturması tarafından Shiraz Farooqi adlı bir vatandaşın şikayeti üzerine, Elektronik Suçların Önlenmesi Yasası (PECA) ve Pakistan Ceza Kanunu uyarınca açıldı.

Pakistan’daki dine hakaret yasaları, özellikle dini azınlıklar ve siyasi ya da kişisel çıkarlar doğrultusunda hedef alınan bireyler için uzun süredir tartışma konusu. 

Uluslararası Af Örgütü, bu yasaların insan haklarını ihlal ettiğini ve sanıkları, çoğu zaman kanıtsız bir şekilde suçlayan bir sistemin içine hapsettiğini savundu. Örgüt, suçlananların sadece yasal sistemden değil, aynı zamanda linç kültürüne meyilli gruplardan da korunamadığını vurguladı.

Af Örgütü’nden yapılan açıklamada, "Dine hakaret suçlaması yapıldığında, polis genellikle suçlamaların mantıklı olup olmadığını kontrol etmeden sanıkları tutukluyor ve kamu baskısı nedeniyle davaları savcılara devrediyor" ifadelerine yer verildi. Örgüt ayrıca, yargılama süreçlerinin çoğu zaman adil olmadığını ve çok az kanıtla kararlar alındığını belirtti.

Dış Haberler

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...