Federal yargıç, Trump’ın doğumla vatandaşlık hakkını kaldıran kararını geçici olarak engelledi
ABD Bölge Yargıcı John Coughenour, Trump'ın 'doğumla gelen vatandaşlık hakkını' yeniden tanımlayan kararnamesini 'açıkça anayasaya aykırı' olarak nitelendirerek geçici süreliğine veto etti.
ABD Başkanı Donald Trump'ın, yemin töreninin yapıldığı 20 Ocak'ta, ülkede doğan çocukların otomatik vatandaşlık almasını sağlayan düzenlemeyi kaldıran başkanlık kararnamesini imzalamıştı.Kararnameye karşı 18 Demokrat eyalet savcısı dava açmıştı.
"AÇIKÇA ANAYASAYA AYKIRI BİR EMİRDİR"
ABD Bölge Yargıcı John Coughenour, Trump'ın, göçmen ailelerin ABD'de doğmuş çocuklarına vatandaşlık verilmesi uygulamasını durduran 14. Anayasa Değişikliği'nin anayasaya "açıkça aykırı" olduğunu belirtti. 40 yıldan uzun bir süredir yargıçlık yaptığına dikkati çeken Coughenour, "Sunulan davanın burada olduğu kadar açık olduğu başka bir dava hatırlamıyorum. Bu açıkça anayasaya aykırı bir emirdir." ifadelerini kullandı. Coughenour'ın durdurma kararıyla, Trump'ın, seçim döneminde destekçilerine söz verdiği doğum yoluyla vatandaşlık konusundaki değişiklik ilk defa yasal bir engelle karşılaşmış oldu.
HER YIL 150 BİN ÇOCUK VATANDAŞLIK HAKKI ALIYOR
ABD'de her yıl yaklaşık 150 bin çocuk, vatandaş olmayan anne babadan doğmuş olsa da, ülke sınırları içinde doğduğu için ABD vatandaş olma hakkını elde ediyor.
YENİ KARARNAMEDE DİKKAT ÇEKEN ŞART
Trump'ın gelecek ay yürürlüğe girmesi planlanan kararnamesi, ülkede kaçak bir şekilde bulunan bir anneden ABD'de doğan bir çocuğun, babası vatandaş veya yeşil kart sahibi olmadığı takdirde doğum hakkıyla vatandaşlık garantisini alamamasını öngörüyor.
DÜNYA ÇAPINDA DOĞUMLA VATANDAŞLIK VEREN ÜLKELER
Dünya genelinde ve özellikle Amerika kıtasında yaklaşık 30 ülke doğuştan vatandaşlık hakkı tanıyor.
Bu ülkeler arasında ABD'nin yanı sıra Kanada, Meksika ve Orta Amerika ülkeleri öne çıkarken, Karayipler ve Güney Amerika'da da birçok ülke bu hakkı sağlıyor.
Afrika ve Okyanusya'da ise yalnızca birkaç ülke doğuştan vatandaşlık sunarken, bunun dışında, doğuştan vatandaşlık hakkını kısıtlayan ülkeler de bulunuyor.
Avrupa'da ise hiçbir ülke yabancılara doğumla vatandaşlık hakkı tanımıyor.