Fransa’da protesto dalgası bitmiyor!
Fransa’da geçen kış yaşanan büyük eylemlerin üzerinden bir yıl geçmeden Fransız çiftçiler yeniden protestolara başladı. Eylemciler, Avrupa Birliği ile Mercosur ülkeleri arasında yapılması planlanan serbest ticaret anlaşmasına karşı ikinci kez sokaklara döküldü.
Fransa'da 19 Kasım'da başlayan protestolar, hız kesmeden devam ediyor. Çiftçiler, ülke genelinde büyük gösteriler düzenleyerek hükümete, Fransız tarımını korumak için daha somut adımlar atması gerektiğini vurguladı.
FRANSA'NIN GÜNEYİNDE GÖSTERİLER YOĞUNLAŞTI
Fransa'nın güneyinde, Le Cannet-des-Maures bölgesinde, çiftçiler, "Fransa'yı büyük tehlike bekliyor" yazılı bir darağacı maketi taşıyarak yolları kapattılar. Protesto, Fransa'daki çiftçilerin, hükümetin geçen yıl verdikleri taahhütleri yerine getirmemesi ve AB-Mercosur anlaşmasına karşı duydukları endişeleri dile getirmeleriyle başladı.
FRANSIZ ÇİFTÇİLER NE İSTİYOR?
Çiftçilerin başlıca endişesi, anlaşmanın Fransız tarımına olumsuz etkileri. Mercosur ülkelerinden gelen ucuz et ve tarım ürünlerinin Avrupa pazarına girmesiyle Fransız çiftçilerin rekabetçi piyasada zor durumda kalacaklarını belirten çiftçiler, hükümetin bu konuda daha somut adımlar atmasını talep ediyor.
HÜKÜMET GERİ ADIM ATABİLİR
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Arjantin'deki G20 zirvesinde yaptığı açıklamada, Fransa'nın mevcut haliyle Mercosur anlaşmasına karşı çıktığını ve birçok ülkenin de aynı şekilde karşı olduğuna inandığını belirtti. Macron, Avrupa'da tarımın korunması gerektiği görüşünü savundu.
Fransa'daki tüm siyasi partiler, Avrupa Birliği'nin (AB), Brezilya, Arjantin, Paraguay, Uruguay ve Bolivya'yı kapsayan Mercosur serbest ticaret anlaşmasına karşı çıkıyor.
ALMANYA VE İSPANYA’DAN FRANSA’YA BASKI
Tarım sendikaları, Almanya ve İspanya’nın başta otomobil sektöründe olmak üzere Latin Amerika'ya ürünlerini satma arzusunun, Fransa'ya dayatılan Mercosur anlaşmasındaki ana nedenlerden biri olduğunu belirtiyor. Hükümet, anlaşmanın Fransız sanayicilere sağladığı avantajların farkında olup, aynı zamanda Fransız çiftçilerini Latin Amerika’daki büyük tarım kartellerinin 'orantısız rekabetinden' korumak için gerekli önlemlerin alınmasını talep ediyor.
Ancak, AB üye ülkelerinin büyük çoğunluğu bu anlaşmayı destekliyor. Fransa’nın 1999 yılından bu yana anlaşmaya karşı çıkmasının, Birlik içinde ciddi bir rahatsızlık oluşturduğu ifade edildi.
Almanya, İspanya ve Hollanda gibi ülkeler, "Mercosur ile müzakereler çeyrek asır önce başladı ve üye devletlerin sabrı artık tükendi" diyerek Fransa'nın karşı duruşunu eleştirdi. AB Komisyonu ise Fransa'nın itirazlarına rağmen, bu anlaşmayı yıl sonuna kadar imzalamaya kararlı görünüyor.
MERCOSUR İLE YAPILAN TASLAK ANLAŞMA NELERİ KAPSIYOR?
Mercosur ile yapılan taslak anlaşma, AB'nin Brezilya, Arjantin, Uruguay, Paraguay ve Bolivya'yla gümrük vergilerini azaltarak ticaret hacmini artırmayı amaçlıyor.
Bu anlaşma, Güney Amerika ülkelerinin Avrupa'ya et, şeker, pirinç, bal ve soya gibi ürünler satmasına imkan tanırken, AB ülkeleri otomobil, makine ve ilaç ürünlerini Latin Amerika'ya ihraç edecek.
Ancak, Avrupa sağlık standartlarına uymayan ürünlerin gelmesi ve düşük kaliteli etin Avrupa pazarını doldurması endişeleriyle Fransa başta olmak üzere birçok ülke karşı çıkıyor.