Avrupa’da soykırıma tepki dalgası! Litvanya Filistin Devleti'ni tanıyacak

Fransa’nın ardından şimdi de Litvanya’dan dikkat çeken bir çıkış geldi. Litvanya Dışişleri Bakanı Kestutis Budrys, ülkedeki bir radyo programında yaptığı açıklamada, “Filistin devleti kesinlikle bu sürecin bir parçası olmalı” dedi.
Filistin devletini tanıma yönünde Avrupa’dan yeni sinyaller gelmeye devam ediyor. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un “tanımaya doğru ilerlemeliyiz” açıklamasından kısa süre sonra, bu kez Litvanya Dışişleri Bakanı Kestutis Budrys, “doğru zamanda Filistin’i tanıyabiliriz” diyerek dikkat çeken bir mesaj verdi.
“FİLİSTİN DEVLETİ KESİNLİKLE SÜRECİN BİR PARÇASI OLMALI”
Litvanya Ulusal Radyo ve Televizyonu (LRT) tarafından aktarılan bilgilere göre Budrys, “Ziniu Radijas” adlı radyo programında yaptığı açıklamada, “İsrail ile Hamas arasında ateşkes sağlanmalı, rehineler serbest bırakılmalı ve süreç bir yol haritasına kavuşmalı” dedi. Bu sürecin doğal bir uzantısı olarak Filistin devletinin oluşumunun gerekliliğine işaret eden Budrys, şu ifadeleri kullandı:
"(Filistin’in) Ne zaman tanınacağına gelince, Litvanya elbette Fransa tarafından önerilenleri ve diğer devletlerin kararlarını izliyor. Çoğunluk oluştuğunda, zamanın doğru olduğunu gördüğümüzde bunu kesinlikle değerlendireceğiz."
“ÖNCELİK REHİNELER VE ATEŞKES”
Budrys, konuşmasında Gazze’de halen rehin tutulan kişilerin durumuna da değinerek, “Kaç tanesi hayatta bilinmiyor. Ateşkesin başarısız olması hayal kırıklığı oluşturdu. Bu durumda önceliğimiz rehineler, ateşkes ve sürecin istikrarı olmalı” dedi.
MACRON: TANIMAYA DOĞRU İLERLEMELİYİZ
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da, 9 Nisan’da France 5 kanalına verdiği röportajda “(Filistin’i) tanımaya doğru ilerlemeliyiz ve önümüzdeki aylarda buna varabiliriz” demişti. Macron, kararın siyasi değil, adalet temelli olduğunu savunarak, “Bunu birilerini memnun etmek için değil, doğru olduğu için yapacağım” ifadelerini kullanmıştı.
Macron ayrıca, Suudi Arabistan ile birlikte eş başkanlığını yürütecekleri uluslararası bir konferansta iki devletli çözüm temelinde Filistin’in tanınmasını hayata geçirmeyi planladıklarını açıklamıştı.
İSRAİL'DEN TEPKİ GELDİ
İsrail, Macron’un açıklamasına sert tepki göstermişti. İsrail’in işgal altındaki Filistin topraklarındaki politikaları sürerken yapılacak böyle bir tanımanın “yanlış sinyal vereceği ve barış sürecine zarar vereceği” öne sürüldü.
TANIYAN ÜLKE SAYISI 147'YE ULAŞTI
İsrail’in 7 Ekim 2023’te Gazze Şeridi’ne başlattığı saldırıların ardından İspanya, Norveç, İrlanda, Slovenya, Ermenistan, Bahamalar, Trinidad ve Tobago, Jamaika, Barbados ve Meksika gibi ülkeler Filistin’i tanıma kararı almıştı. Bu adımlarla birlikte Filistin devletini resmen tanıyan ülke sayısı 147’ye yükselmişti.