Fukuşima'da sızıntı alarmı! 5,5 ton radyoaktif su toprağa karıştı
Japonya'nın kuzeydoğusundaki Fukuşima Nükleer Güç Santrali'nden 5,5 ton radyoaktif suyun toprağa sızdığı tespit edildi. Fukuşima Nükleer Santrali, 2011 yılında Japonya'da meydana gelen 9.0 büyüklüğündeki depremin ardından oluşan tsunamide hasar görmüştü. Tsunami santralin elektrik şebekesine zarar verdi ve jeneratörlerin suyla dolmasına sebep oldu.
Dünyanın en büyük ikinci nükleer felaketi olarak kayıtlara geçen Fukuşima Nükleer Güç Santrali'nde sıkıntılar bitmiyor. 2011'de gerçekleşen tsunaminin ardından büyük hasar gören santralin, 5,5 ton radyoaktif suyu çevreye sızdırdığı ortaya çıktı.
Japon devlet televizyonu NHK’ye göre, santralde biriken kirli sudan radyoaktif maddeleri temizleyen sistemin yer aldığı binanın havalandırmasında kaçak meydana geldi.
Yaklaşık 5,5 ton radyoaktif madde içeren kirli su, binanın havalandırma çıkışı çevresine yayıldı. Kirli su akışının kesilmesiyle kaçak durduruldu.
Santral işletmecisi Tokyo Electric Power (TEPCO) yetkilileri, suyun, “sezyum ve stronsiyum gibi 22 milyar bekerel radyoaktif madde barındırabileceği” öngörüsünde bulundu.
Radyoaktif madde içeren suyun çoğu toprağa karışırken, yakın bölgedeki drenaj kanallarında yapılan kontrollerde ciddi bir anormallik tespit edilmedi.
İşletici firma, suyun yayıldığı bölgeyi “girilmesi yasak” olarak ilan etti, bu bölge ve etrafındaki toprağın incelenmesi için çalışma başlattı.
ATIK SUYU OKYANUSA BOŞALTIYORLAR
TEPCO, santraldeki radyoaktif atık suyu Ağustos 2023’te okyanusa boşaltmaya başladı. Boşaltımın birincisi 24 Ağustos-11 Eylül, ikincisi 5-23 Ekim, üçüncüsü 2-20 Kasım’da gerçekleştirildi.
Atık su, deniz altında yapılan bir tünel aracılığıyla kıyıdan 1 kilometre uzakta okyanusa akıtılıyor. Mart ayına kadar toplam 31 bin 200 ton atık su Pasifik Okyanusu’na boşaltılacak.
Santraldeki reaktörleri soğutmak için kullanılan saf su içindeki radyoaktif maddeler, Gelişmiş Sıvı İşleme Sistemi (ALPS) ile trityum dışındaki maddelerden ayrılıyor.
Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA), Temmuz 2023’te yayınladığı son raporunda, Japonya’nın atık su boşaltma planının, güvenlik standartlarına uygun olduğunu bildirdi.
2011’de yaşanan 9 şiddetindeki deprem ve ardından gelen tsunaminin santraldeki reaktörde neden olduğu nükleer erimeler havaya yayılmış ve santral çevresi tahliye edilmişti.